5 ползи от спорта

За по-добро настроение, по-добър секс и какво още?
15 май 2013 12:28,
4
5 ползи от спорта
Източник: Reuters

 1. Контрол на теглото

Спортът предотвратява натрупването на излишни килограми, стапя ги, когато са налице и предотвратява повторната им поява. Колкото по-интензивно е натоварването, толкова повече са изгорените калории. Тези, които не могат да отделят време за цялостна тренировка, могат частично да наваксат чрез увеличаване на физическата активност по няколко тривиални метода – вървене пеша, вместо използване на транспорт, вървене по стълби, вместо взимане на ескалатор и т.н.

2. Профилактика на редица заболявания

Физическата активност е от изключително значение за поддържането на тялото в добро здраве. Тя понижава холестерола, триглицеридите и глюкозата в кръвта, предотвратява появата на атеросклероза, диабет и усложненията им, профилактира хипертонията и други сърдечно-съдови заболявания, депресия и още много други. Умереното спортуване и натоварване на ставите правят ставния хрущял по-устойчив и намаляват риска от артроза. Укрепването на ставите и сухожилията ги прави по-издържливи на механично натоварване и въздействие, каквото се получава при падания, изкълчвания и т.н.

3. Подобряване на настроението

Независимо дали е тежка тренировка във фитнеса или лека 30-минутна разходка, физическата активност повлиява „химията“ в мозъка по начин, който повдига духа и създава самоувереност. Контролът над теглото и подобряването на външния вид също са немалка част от по-доброто самочувствие.

4. Подобряване на половия живот

Редовното спортуване ни прави по-енергични и по-атрактивни, което се отразява положително и на сексуалния живот. Нещо повече, изследвания показват, че спортуването ускорява и усилва сексуалната възбуда, а при мъже намалява риска и от еректилна дисфункция.

Най-после,
5. спортът сам по себе си е приятен и забавен.

Той е може би най-здравословният начин за прекарване на времето. Играенето на футбол или изкачването на планина с приятели е начин за отпускане и разтоварване от психическия стрес.

Редно е да се стремим към поне 30 минути физическа активност на ден. Когато имаме за цел сваляне на тегло или натрупване на мускулна маса, към тази най-обща препоръка важат и голям брой допълнителни правила, които зависят от конкретната цел. Във всеки случай, спортът е най-здравословното занимание, на което можем да се отдадем.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
God преди 10 години
Тази феноменална статия е отнела поне 1 месец да бъде измислена и по нея са работили сигурно 20 човека (толкова много нова информация не се събира лесно). Учудвам се колко много нови неща научих за спорта. Сега очаквам с нетърпение и статия за новото откритие на Puls.bg,че в плодовете и зеленчуците има витамини и че има съмнения, че те влияят добре на здравето ни.
1
2
 
5
 
! Отговори
параграф 22 преди 10 години
здравите спортуват защото за здравиболните не спортуват защото са болни