Невенът може да се прилага външно и вътрешно

Медицинско приложение имат само цветовете
Обновена: 16 май 2013 17:32 | 16 май 2013 17:32,
0
Невенът може да се прилага външно и вътрешно
Източник: Reuters

От хилядолетия невенът е високо ценен от билкари. Най-ранните позовавания в античната медицинска литература го назовават с латинското му има – calendula, така че това название е навлязло и в съвременните езици.

Медицинско приложение имат само цветовете. Те имат добре документирани антисептични и ранозаздравяващи свойства. В допълнение към тях, съвременните хербалисти използват невена и като обезболяващо и противовъзпалително средство, антиспазматик, адстрингент и диуретик. Запарката от венчелистчетата може да се използва за промивка на очите. Приемана вътрешно, тя подобрява кръвообращението, усилва дейността на имунната система и очиства храносмилателния канал и черния дроб от натрупани токсини.

Външно, запарката може да бъде прилагана под формата на компреси за ускоряване на зарастването на рани, порязвания, леки кожни инфекции, ухапвания от насекоми и слънчеви изгаряния. Най-ценни са свойствата й да лекува декубитуси. Инфузът има и адстрингентни свойства, поради което спира кървенето от отворени рани при външно приложение.

От невенови цветове се приготвят и мазила за приложение при варикозни вени. Двукратно приложение на такива мазила в продължение на три седмици значително подобрява състоянието на вените.

Бременни не бива да приемат запарката вътрешно, защото тя стимулира кръвотока към матката и може да индуцира преждевременно раждане. Външното приложение е безопасно и е отдавна наложена практика за третиране на наранявания на перинеума. Мазилата от невен могат да се използват външно и за третиране на нараняванията на зърната и ореолите, причинявани от никнещите зъбки на кърмачето.

Съхранявани правилно, т.е. на тъмно, сухо, хладно и проветриво място, изсушените цветове имат трайност 12 месеца.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари