За или против глутена?

И къде се съдържа той?
Обновена: 16 май 2013 16:37 | 16 май 2013 16:37,
2
За или против глутена?
Източник: Reuters

През последните години непоносимостта към глутен се радва на голямо медийно и обществено внимание, а безглутеновите хранителни продукти заемат все по-голяма част от стелажите в супермаркетите. Отказът от глутен стана особено полулярен след като Майли Сайръс постна в Twitter, изказвайки се с цветущи изрази, че глутенът е непригоден за консумация. Безглутеновата диета нова модна тенденция ли е или е обективно наложена здравна необходимост?

За да отговорим на този въпрос, трябва да започнем с основните факти. Небезизвестният глутен е нищо повече от белтък в житните растения, с нищо по-особен от стотиците други такива. На какво се дължи тогава медийният му статус? Оказва се, че съществуват различни форми на глутенова чувствителност и непоносимост. Тук е важно да поясним, че алергията към глутен и цьолиакията, макар и имунологични състояния, не са идентични понятия. Това са две различни медицински състояния, възникващи на базата на абнормен имунологичен отговор към молекулата на глутена. По-конкретно, цолиакията е вид автоимунно заболяване, докато алергията не е.
 
Повечето форми на глутенова непоносимост се изявяват с подуване, крампи, ставни болки и диария при консумиране на глутен. За глутеновите непоносимости няма лечение, достатъчно е белтъкът просто да бъде избягван, като за цьолиакията това е особено важно, защото всеки следващ прием на глутен прогресивно уврежда храносмилателния канал и протича по-тежко от предишния.
 
Гастроентеролози констатират, че честотата на глутеновите непоносимости и особено цьолиакията нараства. Много специалисти смятат, че днес цьолиакията е 4 пъти по-честа отколкото преди 50 години. Все още е рано да се каже на какво точно се дължи това – на същинско нарастване на честотата на заболяването или само на нарастване на разпространението на глутена. Факт е, че той е широко използван в хранително-вкусовата промишленост, тъй като придава еластичност на тестото. След като все повече производители изрично маркират безглутеновите си продукти, за да задоволят потребностите на хората с глутенова поносимост, все повече хора, които спокойно могат да ядат глутен, се отказват от него. Защо това е така и това, което е по-важно – редно ли е?
 
Много тийнейджърки минават на безглутенова диета с идеята да свалят тегло. Често се получава така, че отказвайки се от глутенсъдържащи храни, те се лишават и от важни хранителни вещества и минерали като цинк, фибри и фолиева киселина. Нещо повече, начинанието нерядко се оказва контрапродуктивно, защото много от безглутеновите храни съдържат по-големи количества мазнини и въглехидрати (глутенът е белтък), а следователно – повече калории.
 
Следователно, трябва да изтъкнем, че глутенът не е отрова, както мнозина може би си мислят. За тези, които не страдат от глутенова непоносимост, той е не по-различен от всеки друг хранителен белтък. Неразумно и дори опасно е да се правят драстични промени в хранителния режим само за да се подражава на една или друга знаменитост, пък била тя и модна икона.
 
Още по-опасна, обаче, може да бъде недиагностицираната цьолиакия. Ако подозираме глутенова непоносимост или цьолиакия, не трябва да бързаме да изключим глутена от храната си, а преди всичко да потърсим лекарски съвет и едва тогава (евентуално) да спрем глутена, само ако лекарят ни посъветва да го направим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Моля без лъжи преди 10 години
До голяма степен статията е невярна. Глутенът си е бая вреден. В старите нехибридизирани сортове семена глутенът е в пъти по-малко. Днешните агротехнити за производство на пшеница покачват количеството и правят глутена убийствен дразнител и предизвъкващ възпаления. Заместители на зърнените храни с глутен има , а те са много - картофи, ориз, царевица, тапиока, киноа, амарант, просто и т.н. Да не говорим за множеството ядки, бобови и други, които също са безглутенови. Не заблуждавайте хората!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз страдам от глутенова ентеропатия(цьолиакия) от дете, когато ни поставяха масово ваксини. Точно след една такава придобих това заболяване. Правете си сметката с какви *** ни инжектират, за да причинят болести, чиито лекарства пак трябва да изплащаме на фармацевтичните изверги.Хора, четете, интересувайте се и не позволявайте децата ви да са жертва било то на ваксини, странични ефекти от лекарства и т.н...