Сърдечносъдови заболявания - водеща причина за смъртност

Инфарктите и инсултите са остри инциденти, предизвикани от запушване на кръвоносен съд
18 май 2013 15:22,
1
Сърдечносъдови заболявания - водеща причина за смъртност
Източник: Reuters

Сърдечносъдовите заболявания включват:

  • коронарна сърдечна болест – патологично стесняване на съдовете, снабдящи с кръв сърцето;
  • цереброваскуларна болест – засягане на съдовете, кръвоснабдяващи мозъка;
  • периферна артериална болест – поразява артериите, кръвоснабдящи крайниците;
  • хипертензия – повишение на артериалното кръвно налягане;
  • вродени сърдечни пороци и други.

Инфарктите и инсултите са остри инциденти, предизвикани от запушване на кръвоносен съд в сърцето или мозъка, съответно. Най-честата причина за настъпването им е отлагане на мастни вещества, основно холестерол, от вътрешната страна на съответния съд. Инфаркт или инсулт може да настъпи и след запушване на кръвоносен съд от тромб, формирал се след съсирване на кръв в кръвоносната система. Инсулт може да настъпи и след разкъсване на кръвоносен съд в мозъка – т.нар. хеморагични инсулти.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност в глобален мащаб. По данни на Световната здравна организация от сърдечносъдови заболявания през 2008 г. по света умират 17,3 милиона души, което е 30% от световната смъртност за годината. От тях, 7,3 милиона се дължат на коронарна болест. 9,4 милиона смъртни случая са свързани по един или друг начин с повишеното кръвно налягане. Прогнозите на СЗО са сърдечносъдовите заболявания да останат водеща причина за смъртност в близките десетилетия. Прогнозната смъртност от тях се оценява на над 23 милиона през 2030 г.

Редно е да обърнем особено внимание на следната интересна ситуация – въпреки че огромното мнозинство от сърдечносъдовите заболявания се поддават в огромна степен на профилактика, те са водеща причина за смъртност. Най-парадоксалното е, че най-податливите на профилактика заболявания и състояния – хипертензия, коронарна болест и техните усложнения, са най-широко разпространени и взимат най-много жертви. 80% от тях са съсредоточени в страните с ниски и средни доходи на глава от населението.

Това може да означава само едно – профилактиката на сърдечносъдовите заболявания е много под това, което трябва да бъде. Проблемът е особено остро изразен у нас, където застаряващото население оказва огромно бреме върху националното здравеопазване. Ключов момент в профилактиката се явява ограничаването на влиянието на рискови фактори като алкохол, тютюнопушене, нездравословно хранене, заседнал начин на живот, диабет, хиперлипидемия (повишено съдържание на мастни вещества в кръвта) и др. 

Още за сърдечносъдовите заболявания можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
18
 
! Отговори
Психоглог преди 10 години
Водеща причина за смъртност е стресът, който отключва всичко останало! Айде стига ни промивахте мозъците! Яжте, пийте, пушете си, просто гледайте да не се впрягате за глупости и ще бъдете по-здрави- ако щете ми вярвайте ;)