Комбинираното лечение e по-ефективно при остеопороза

По-добре две лекарства от едно
20 май 2013 12:44,
0
Комбинираното лечение e по-ефективно при остеопороза
Източник: Reuters

 Комбинирането на две различни лекарства против остеопороза продуцира по-голямо увеличение на костната плътност, отколкото всяко едно от лекарствата, приемано поотделно, показва малко клинично проучване, публикувано в The Lancet. Нещо повече, комбинацията от терипаратид – костоизграждащо лекарство и денозумаб – лекарство, спиращо загубата на костна тъкан, увеличава костната плътност повече от всяка монотерапия при постменопаузални жени с остеопороза.

Остеопорозата представлява намаление в количеството на костната тъкан, атрофия на костите, което се развива прогресивно с напредване на възрастта. Налице са и нарушения в костната микроархитектура, които силно повишават риска от фрактури.

Първите симптоми на остеопороза са болки в ставите и затруднено поддържане на изправена стойка. С напредване на костната загуба зачестяват фрактурите на китковите, бедрените кости кости и прешлените, гръбнакът се изкривява прогресивно, а ръстът намалява.

Макар че съществуват лекарства против остеопороза от няколко класа, стандартът на лечение продължава да е монотерапия.

В настоящото проучване, изследователи от Масачузетската болница в Бостън разделят на случаен принцип 94 постменопаузални жени с остеопороза в 3 групи. Първата получава терипаратид (20 mg дневно), втората – денозумаб (60 mg на всеки 6 месеца), а третата – комбинация от двете лекарства. И трите групи приемат медикаментите в продължение на една година. Чрез рентгенография, лекарите измерват плътността на лумбалните прешлени и бедрените кости в началото на проучването, на 3-тия, 6-тия и 12-тия месец от изследването.

Резултатите показват, че комбинираната терапия увеличава костната плътност с 4 – 5% - повече от всяко документирано досега подобрение. Според главиния автор на проучването – Бенджамини Ледер, това проучване и последващите по-мащабни такива, могат да променят драстично лечението на остеопорозата и качествено да подобрят състоянието на десетки милиони жени по света.

Преди това да стане факт, обаче, е необходимо щателно да се изследва безопасността на комбинацията. Освен това, трябва да се държи сметка и за това дали повишената ефикасност оправдава повишените разходи за лечение.

Още интересни здравни новини можете да четете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари