Правят ваксина против Лаймска болест

Може да е на пазара до няколко години, твърдят американски изследователи
20 май 2013 14:32,
3
Правят ваксина против Лаймска болест
Източник: Reuters

Ваксина срещу Лаймска болест може да излезе на пазара до няколко години след като премина успешно клинични изпитвания I фаза, обявиха изследователи от Stony Brook University в САЩ.

Ваксината е добре толерирана от 300-те участници в проучването, които получават по три основни ваксинации и една подсилваща доза. Участниците демонстрират само леки и бързопреходни нежелани реакции към ваксината.

Според изследователите най-голямото предизвикателство в създаването на ваксина против лаймска болест е разработването на продукт, ефективен против всички видове от бактериалния род Borrelia, които предизвикват заболяването. Засега, изпитваната ваксина показва широк спектър на ефикасност, т.е. осигурява защита срещу голям брой видове Borrelia.

Лаймската болест, наричана още борелиоза, започва с треска, главоболие, отпадналост и потиснатост. Ако бъде оставена без лечение, борелиозата прогресира и поразява ставите, сърцето и централнaта нервна система. Навременното лечение с антибиотици елиминира патогена напълно, докато забавянето му крие риска от дълготрайни, потенциално доживотни последствия.

Лаймската болест е едно от над 60-те заболявания, разпространявани от кърлежи. За предпазване на от тези заболявания е задължително използването на репеленти при излизане в природата и най-вече по време на пребиваване в тревисти местности. Необходимо е след напускането им да бъде проведена старателна проверка за кърлежи по тялото. Ако след излизане в природата се появят треска или обрив е необходимо незабавно да бъде потърсен лекар.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
8
 
! Отговори
май май преди 10 години
Ами те ни пръскотят нон стоп. Основно го правят вече през ноща. Само гледай небето деня преди да вали какво се случва. Как изведнъж самолетния трафик се увеличава неимоверно! Подобрили са формулата и вече следите са съвсем като истински, само дето се задържат наистина доста дълго и се разстилат, та чак приличат на перести облаци. И небето в далечина в като стая с пушачи!!! Ква е тая мъгла лятно време 27градуса в 16 следобед или ква е тази мараня пролет 23 градуса, сухо в 14ч??!?!?!
2
1
 
9
 
! Отговори
Monibonboni преди 10 години
Точно така! Тровят ни непрекъснато по всякакъв начин! Ще видим дали и това лято ще нашарят небето.Но според с мен случая с ваксините е начин да се изцедят пари. Създават нов щам, вирус, болест, после услужливо правят ваксини и хората си плащат.
1
1
 
11
 
! Отговори
мисля си преди 10 години
Мисля си, че ако искам да извърша геноцид над голям брой хора ще използвам точно ваксини. Също так е удачно да им отровя водата още в пречиствателните станции за по-удобно и лесно, да им пръскам небето със самолети (те едни оставят нормални следи, други оставят химически следи, които изглеждат като нормални и тн.). А и ще им натъпча храната с бавнодействащи отрови, като овкусители, консерванти, оцветители, стабилизатори, ензими, витамини и тн. добре звучащи и уж безвредни. Без доказана вреда!!!