Поеми дъх за пулмоналната хипертония

Какво представлява болестта на сините устни
Обновена: 22 май 2013 09:43 | 22 май 2013 09:43,
0
Поеми дъх за пулмоналната хипертония
Снимка: Reuters

 Наталия Маева завършва  журналистика в СУ “Св. Кл. Охридски“. Специализира в областта на международните отношения. Работи като журналист, а по-късно и като медиен консултант. През 2009 г. за първи път се сблъсква с пулмоналната хипертония. От тогава животът й е белязан от това заболяване. През 2012 г. с група съмишленици създават Българското общество на пациенти с белодробна хипертония, чийто председател е понастоящем.

 
Какво представлява пулмоналната хипертония, г-жо Маева?
 
Пулмоналната хипертония е болестта на сините устни. Симптомите обикновено включват недостиг на въздух и лесна физическа умора, а понякога замаяност и пристъпи на загуба на съзнание. Тъй като симптомите на заболяването са сходни със симптомите на заболявания като астма, ХОББ и др., е много важно то да бъде открито своевременно и да се вземат незабавни мерки за започване на адекватна терапия.
 
Болестта засяга кръвоносните съдове на белите дробове. Артериите, които пренасят кръв от сърцето до белите дробове се стесняват по причини, които не са напълно установени. Сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии, което води до повишено кръвно налягане в белите дробове и уголемяване на сърцето. С времето преумореното сърце се износва, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Засега заболяването е нелечимо и пациентите разчитат основно на доживотна поддържаща терапия, която е огромно значение за тяхното здраве и живот.
 
Имате ли представа колко души в България страдат от това заболяване?
 
За съжаление, в България липсва регистър на болните с редки болести, респективно пациентите с различни форми на пулмонална хипертония са с неясен брой. Според неофициални данни близо 45 души са с идиопатична пулмонална хипертония, а около 5-7 са тромбоемболична пулмонална хипертония. Няма яснота колко деца страдат от това рядко заболяване. Над 500 са случаите на вторична пулмонална хипертония.
 
Отново бих искала да отбележа, че много често заболяването се припознава в други по-общи заболявания като астма, наднормено тегло и други, както и че правилното и навременно диагностициране на пулмоналната хипертония е от огромно значение за пациентите.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари