У нас има около 3560 души с мултиплена склероза

Няма точни и по-нови данни за честотата на заболяването
23 май 2013 14:52,
7
У нас има около 3560 души с мултиплена склероза
Снимка: Reuters

 Проф. д-р Пенко Шотеков, д.м.н., е началник на  Клиника по нервни болести, Университетска болница „Св. Иван Рилски”, Медицински университет - София.

 
Проф. Шотеков знае ли се реалният брой на пациентите с мултиплена склероза в България?
 
В България няма точни и по-нови статистически данни за честотата на  мултиплената склероза. Според по-стари статистики тя е около 44,5/100 000 души от населението или у нас трябва да има около 3560 болни с мултиплена склероза. Приблизително всяка година се разболяват нови 80 човека. Мултиплената склероза засяга приблизително 2,5 милиона човека по целия свят.
 
Защо през последните години се наблюдава увеличаване броя на случаите на пациенти с мултиплена склероза?
 
Теоретично не трябва да има увеличение, но на практика такова увеличение има благодарение на по-добрата съвременна диагностика. Причините за това са няколко: първо, по-масовото изследване на суспектните пациенти за мултиплена склероза с магнитно-резонансна томография; второ, въвеждането на по-масовото и безплатно използване на имуномодулиращата терапия с интерферони бета на болните с мултиплена склероза в нашата страна; трето, въвеждането на Българския национален консенсус за диагноза и терапия на болни с мултиплена склероза преди повече от 10 години; четвърто, централизираното изследване и предписване на терапията на болните в мултиплена склероза към НЗОК от Специализирани комисии, изградени към някои от по-големите университетски болници. Такава комисия има и към Клиниката по нервни болести при УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, София, на коята съм ръководител; пето, практическо диспансеризиране на част от болните с мултиплена склероза към тези комисии и създаване на условия за по-точна статистика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
махленска клюкарка преди 10 години
За пореден път Д*рис. БГ са се из*акали мултиплено. Нито снимката, нито лексиката, нито превода на болестта. Това е много сериозно заболяване и води до парализа и трябва да се подхожда сериозно.
5
0
 
1
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Къв е тоя индиец?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Редакцията,кой е човекът на снимката? Определено не е проф. Шотеков.
3
2
 
5
 
! Отговори
коко преди 10 години
До ShopПросташки хумор, не знаеш колко ужасно заболяване е, прочети и после се прави на селски тарикат :(
2
0
 
9
 
! Отговори
BG преди 10 години
Мултиплена склероза.... на български "множествена склероза".
1
5
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
"Мултиплена" ?!?!?!?Да не се прифаща от Фиат Мултипла?