Храни, които поддържат ума

Консумацията на определени храни може да подобри и дейността на мозъка
27 май 2013 11:25,
3
Храни, които поддържат ума
Снимка: Reuters

 Правилната диета предпазва от сърдечно-съдово заболяване, високо кръвно налягане или рак. Консумацията на определени храни може да подобри и дейността на мозъка. 

 
Експерти предлагат списък от храни, които подхранват и мозъка. С подобно съобразено хранене, според тях, се редуцира и рискът от сърдечно-съдово заболяване и диабет. Диетичното хранене подобрява кръвооросяването на мозъка и намалява съдържанието на мазнини и холестерол в организма. 
 
Къпини
 
Независимо дали се отдавате на овладяване на нов чужд език или нов танц с възрастта забелязвате, че ученето е все по-трудно отдаващ ви се процес. 
 
Причината е, че за да се приеме новата информация в определения ред мозъчните клетки, те трябва да имат контакт по между си. С възрастта клетките все по-трудно постигат състояние на възбудимост, благодарение на което се осъществява предаването на сигнали помежду им.
 
Къпините съдържат антиоксиданти, специфични полифеноли, които подобряват възбудимостта на мозъчните клетки и стимулират комуникацията между невроните, подобрявайки способността им да поемат нова информация, според изследване на Университета Тафтс от 2009 година. 
 
Кафе
 
Скорошно финландско изследване, което включва 1400 души, пристрастени към кафето, показва, че при тези, които консумират между 3-5 чаши кафе на ден между 40 и 60-годишна възраст, се редуцира рискът от развитие на болестта на Алцхаймер с 65 % в сравнение с хората, които пият по-малко от две чаши от ободрителната напитка на ден.
 
Според учените, защитният ефект на кафето се дължи на кофеина и съдържащите се в напитката антиоксиданти. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: хранаумкафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 10 години
ето къде е била истината за мъдростта на българският политик
2
0
 
1
 
! Отговори
Гнафт преди 10 години
Няма по-добро средство от бутилка пещерска гроздова
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази статия трябва да бъде прочетена мнооого внимателно от всички ГЕРБероиди /стига да могат да четат естествено/!!!