Йодът - изключително важен по време на бременност

Той е жизненоважен елемент, участващ в развитието на мозъка
Обновена: 27 май 2013 12:19 | 27 май 2013 12:18,
0
Йодът - изключително важен по време на бременност
Снимка: Reuters

Повечето бременни и кърмачки в САЩ не приемат достатъчно йод и трябва да използват хранителни добавки, показва ново проучване.

Йодът е жизненоважен елемент, участващ в развитието на мозъка и периферната нервна система преди и след раждането. Това предопределя високата нужда от йод по време на бременност и кърмене.
 
Йодираната сол, кашкавалът, кравето и соевото мляко и морските мекотели са основните източници на йод в западните страни. Тъй като набавянето на достатъчно йод от тях е трудно, особено по време на бременност, лекарите трябва да препоръчат на бременните и кърмещите жени подходящи хранителни добавки.
 
Йоден дефицит по време на вътреутробното развитие или скоро след него е асоцииран с уголемяване на щитовидната жлеза при жената, понижена репродуктивност, хипотиреоидизъм, спонтанен аборт и умствено изоставане. Смята се, че дори лекият дефицит може да има сериозни последствия за умственото развитие на детето.
 
Авторите на статията, публикувана в Журнала на Американската медицинска асоциация, призовават акушерите и гинеколозите активно да напомнят на пациентките си важността на пълноценното хранене по време на бременност и кърмене, и да се уверяват, че те си набавят нужния йод. Според авторите, когато е необходимо, лекарите трябва да допълват храненето с лекарствени продукти и/или хранителни добавки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: бременностмозъкйод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари