Фолиевата киселина е важна през бременността. Защо?

Осигуряването на адекватен прием е задължително
29 май 2013 17:00,
0
Фолиевата киселина е важна през бременността. Защо?
Снимка: Reuters

Аненцефалията е сериозен вроден дефект, при който плодът се ражда без част от главния мозък и черепа. Тя е вид дефект на невралната тръба. Дефектът възниква през първия месец от бременността, обикновено преди жената да узнае, че е бременна.

От горната част на невралната тръба постепенно се формират черепът и мозъкът на плода, а от долната й част – гръбначният мозък и гръбначните прешлени. Аненцефалията настъпва, когато горният край на тръбата не се затвори напълно. Това води до липса на важни дялове от главния мозък, докато останалите често не са покрити от кожа и кости.
 
Плод, роден с аненцефалия, е нежизнеспособен и умира скоро след раждането. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ състоянието настъпва веднъж на всеки 4859 раждания.
 
Основен рисков фактор е недостатъчният прием на фолиева киселина преди и по време на бременността. В САЩ е отчетено 27-процентно понижение на честотата на аненцефалията и други вродени дефекти на невралната тръба след започване на универсалното добавяне на фолиева киселина към брашното. Според американски експерти е важно не само майката, но и бащата да приема достатъчно фолиева киселина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари