Подценяваме калорийния си прием при бързото хранене

Не си даваме сметка колко калории поглъщаме
29 май 2013 11:45,
0
Подценяваме калорийния си прием при бързото хранене
Снимка: Reuters

 Изследване, проведено от учени в Университета Харвард, показва, че хората имат склонността да подценяват калорийния си прием, когато се хранят в заведения за бързо хранене. ¼ от участниците грешат за калорийния си прием с 500 или повече килокалории.

Грешката зависи от възрастовата група и заведението. Най-лошо се представят тийнейджърите, хранещи се в Subway, които си мислят, че приемат с 34% по-малко калории.
 
Проучването, публикувано в Journal of the British Medical Association, е проведено през 2010 и 2011 г. сред 3400 възрастни, тийнейджъри и деца в 89 ресторанта Subway, MacDonald's, Burger King, KFC, Wendy's и Dunkin Donuts.
 
Резултатите показват, че една порция за възрастни съдържа средно 836 ккал, но и че клиентите смятат, че тя е със 175 ккал по-малко. Най-голямо е разминаването при тийнейджъри – те приемат средно по 756 ккал, а смятат че са консумирали само по 497. Това което изненадва изследователите е, че разликата варира за клиентите на различните ресторанти.
 
Никоя от веригите ресторанти не изнася на видно и достъпно място информация за енергийното съдържание на продуктите си. Изследователите се опасяват, че клиентите не могат да взимат информирано решение за храненето си и, че това може да се отрази на здравето им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари