За законовите рамки на донорството на репродуктивни клетки у нас

Напоследък се срещат трудности с намирането на донори
Обновена: 30 май 2013 14:21 | 30 май 2013 14:20,
4
За законовите рамки на донорството на репродуктивни клетки у нас
Снимка: Reuters

 "Донорството при лечението на стерилитет - поглед от всички страни" e основната тема на Деня на репродуктивно здраве тази година, организиран от сдружение "Зачатие", който ще се проведе на 8 юни в град Русе. Събитието по традиция събира водещите български специалисти по репродуктивна медицина и пациенти за обмен на опит и знания. Повече за ДРЗ може да научите в "Нови моменти в Деня на репродуктивното здраве."

Д-р Тачева, какви са законовите рамки на донорството на репродуктивни клетки в България?
 
Законодателната уредба на донорството на репродуктивни клетки е реализирана от Наредба №28 на Министерството на здравеопазването. Донори на репродуктивни клетки могат да станат пълнолетни лица от 18 до 34 години, които не страдат от хронични заболявания, не са поставени под запрещение и отговарят на редица критерии. Донорите се регистрират в централен регистър към Изпълнителната агенция по трансплантации. Донорите остават анонимни за реципиентите на репродуктивния материал, които получават само информация за физическите характеристики, кръвната група, образованието, и професията на дарителя. Донорството не е комерсиално, допуска се само обезщетяване на донора за понесени от него материални разходи и неудобства в разумни размери.
 
Бихте ли сравнили нашето законодателство във връзка с донорството на репродуктивни клетки с това в останалите европейски страни?
 
Трябва да подчертаем, че България е приела и спазва изискванията на Европейската директива 2004/23/ЕС, която установява стандарт за качество и безопасност на донорството, набавянето, тестуването, преработването, съхранението, складирането и разпределението на човешки тъкани и клетки.
 
Има ли проблеми с намирането на донори на сперматозоиди?
 
Да, напоследък срещаме трудности с намирането на донори. А и все по-често, кандидат-донорите, които идват при нас, се оказват със силно влошени спермални показатели – това е масова тенденция сред мъжете.
 
Какво е положението с донорските яйцеклетки?
 
За съжаление, много трудно се намират донорски яйцеклетки. Случва се жените, които се нуждаят от донорска яйцеклетка, да чакат по една година и дори повече, докато се намери донор за тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Умната с ДНК-то преди 10 години
Най-подходящи са клетки от мъж над 30 години - оформени невронни връзки в Главния мозък, особенно на Асоциативната памет в Предните полукълба. За жени - от 20 до 30 години по същите причини. Физиологично - младата здрава майка плюс Умствения капацитет на мъжа осигурява дете със здраво физиологично и на високо умствено ниво. За да няма кръвосмешение - донори от съседни държави със сходни пътища на развитие, бит, обичаи, климатични условия. Но никога между две различни раси - болно потомство..
3
0
 
3
 
! Отговори
Подкрепям 1 и 2 преди 10 години
Взимането на яйцеклетки от млади жени е опасно,те после може да останат ялови.Но за да се сбъдне това предложение е нужно медицината да напредне.Така няма да се затрият ценни гени на умни и хубави жени.Аз пък имам предложение за спермата.Семе от здрави момчета може да се намери у нас,но те ще създадат след време и свои деца.Страната ни е малка и след 20 г. може да се стигне до кръвосмешение.Затова нека заменяме наша *** за такава от Швеция,Норвегия -потомци са на викингите,семето им е здраво
2
1
 
5
 
! Отговори
Продълж. на 1 преди 10 години
Нито ги оправдавам, нито ги упреквам - всеки знае себе си.Просто мисля, че една немалка част от тези жени няма да искат да раждат на 40-60 г.,дори медицината да успее да стимулира яйчниците им.Но сигурно с удоволствие биха предоставили свои клетки на жени, които искат да родят - нали така ще оставят на света свое потомство, макар и то да расте с други родители.Така желаещите да заченат ще са сигурни,че взимат яйцеклетка от жена с високи качества, а донорката може и да остави на детето наследство
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съсредоточете усилията на медицината към стимулиране на яйчниците на жени в по-напреднала възраст - 35-60 г. - да могат да произведат ЗДРАВИ яйцеклетки. Ще споделя защо правя това предложение:Още през 70-те год. на 20-и век вече е било факт,че са пораснали претенциите не само на по-интелигентните жени, но и на онези,които имат само средно образование,но са красавици.Въздържали се от женитба,чакали "принца".После трудностите след промените станали причина много от тях да не се омъжат.Продълж