За какво помага билката сена

Плодовете и листата съдържат вещества, наречени антрахинони
Обновена: 31 май 2013 10:43 | 31 май 2013 10:43,
1
За какво помага билката сена
Снимка: Reuters

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. За сметка на това обаче тя е изключително ефективна, поради което се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

 Плодовете и листата съдържат вещества, наречени антрахинони, които имат слабителен ефект – те дразнят механорецепторите в дебелото черво, усилвайки перисталтиката. Листата и плодовете се различават по химичен състав. Първите съдържат вещества, които могат да подразнят чувствителното детско стомахче, поради което при деца се прилагат само плодове от сена и продукти, получени от тях.
 
Листата имат по-мек ефект, докато плодовете – по-изразен. Изборът между тях при възрастни се прави в зависимост от тежестта и продължителността на запека.
 
Трябва да се има предвид, че в началото на приложението могат да се наблюдават гадене, крампи или повръщане, а при продължителна употреба – привикване. Антрахиноните преминават през плацентата, поради което сена не трябва да се приема от бременни. Освен това, те се екскретират с кърмата и могат да предизвикат разхлабване у кърмачето, поради което билката е противопоказана и при кърмене.
 
Лекото гадене може да бъде туширано чрез прилагане на канела, карамфил, джинджифил или други ароматни билки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: здравезапекСена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
За др*скане! Обаче боли корем от нея,пийте дуфалак или бизалакт на свещички,или дулколакс ,нещо по-меко,сената ще ви разгони фамилията тоя ***. Ползвайте само при тежък запек.