Листериоза у новороденото - как да се лекува

Състоянието е сериозно и изисква спешни мерки
3 юни 2013 16:36,
0
Листериоза у новороденото - как да се лекува
Източник: Reuters

Неонаталната листериоза е бактериална инфекция у новороденото, възникнала вътреутробно или по време на раждането. Преминаване на инфекцията от организма на бременната през плацентата в плода може да причини формиране на грануломи в кожата, черния дроб, надбъбречните жлези, лимфната тъкан и мозъка на плода. Вдишването или поглъщането на вагинални секреции по време на раждането може да доведе до инфекция на белите дробове у новороденото, за което свидетелстват тежкото протичане на родилния процес, шокът и респираторният дистрес (затрудненото дишане).

При бременната инфекцията може да е асимптоматична или протича като грипоподобно състояние.

У плода симптоматиката зависи от пътя и момента на заразяване. Спонтанните аборти, преждевременните раждания с амнионит (възпаление на околоплодните обвивки с потъмняване и помътняване на амниотичната течност), мъртви раждания и сепсис у плода са чести усложнения на вътреутробната листериоза. Инфекцията при новороденото става симптоматична няколко часа до няколко седмици след раждането.

Новородените с ранна симптоматика обикновено се раждат с поднормено тегло, други усложнения и имат симптоми на сепсис и циркулаторна и/или дихателна недостатъчност. Късната симптоматика е характерна за новородени с нормално телесно тегло, които впоследствие развиват менингит или сепсис.

Диагнозата се поставя след културелно изследване на кръв и маточен секрет от бременни с висока телесна температура или културелно изследване на кръв, цереброспинална течност, стомашен сок или фецес от болното новородено.

Прогнозата е по-добра за новородените с нормално тегло и по-късна поява на симптоматиката. Смъртността варира от 10 до 50%.

Лечението започва с ампицилин и аминогликозид. След отчитане на клинично подобрение аминогликозидът се спира. Оптималната продължителност на курса е все още неуточнена. Засега се препоръчват 14-дневни курсове, 21-дневни при менингит. Други възможни комбинации са ампицилин или пеницилин с рифампин, триметоприм/сулфаметоксазол или имипенем. Тези комбинации, обаче, са по-слабо проучени и са показани само когато титулярната комбинация е противопоказана. Кърмачетата със сепсис изискват специални грижи.

Превенцията включва избягване на непастьоризирани млечни продукти и недобре измити зеленчуци. При откриване на инфекцията по време на бременност лечението започва незабавно. Целта е да се предотврати заразяване на плода. Ефективността на тази мярка, обаче, е все още ненапълно изяснена.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари