Малки деца и лекарства - как да ги държим разделени

Всяко хапче е опасно в детски ръце
5 юни 2013 11:58,
0
Малки деца и лекарства - как да ги държим разделени
Източник: Reuters

Нерядко у малки деца попадат лекарствата на родителите им. Всяко хапче е опасно в детски ръце, поради което в домакинството трябва да се полагат необходимите грижи децата да не получават достъп до медикаменти. Как да го направим?

1. Поставяйте лекарствата на недостъпно място

Най-очевидният, но и най-трудният за изпълняване съвет. След 6-годишна възраст има малко места в дома, които детето не може да достигне по един или друг начин, ако изобщо има такива. Детското любопитство и особено приятният вкус на детските сиропчета могат да бъдат особено силен мотив за едно дете да достигне до лекарство в някой висок шкаф или върху хладилника. Детската изобретателност също не бива да бъде подценявана, особено ако има две деца, които могат да си „сътрудничат за общата цел“. Най-доброто решение е всички лекарства да бъдат съхранявани в заключен шкаф.

2. Винаги прибирайте лекарствата след всеки прием

Макар че може да бъде много удобно лекарството да е под ръка, когато сме сигурни, че пак ще ни потрябва, това е и много опасно. Детето няма как да бъде държано под око непрекъснато и докато обърнем гръб за няколко минути, то вече може да си играе и да изучава причудливата форма на блистера. Тази ситуация не бива да бъде допускана, единственото място на лекарствата е в заключения шкаф.

3. Дръжте предпазната капачка винаги затворена

Все повече лекарства, съхранявани в бутилки, имат сложна капачка, която трябва да се натисне надолу и да се завърти, за да се отвори. Тези капачки могат да бъдат трудни за отваряне дори от възрастен човек, така че на практика изключват риска от отваряне от дете под 5 години. Въпреки това дръжте лекарствата в заключения шкаф, тъй като е напълно възможно детето да се опита да счупи шишенцето, след като не може да отвори капачката. Освен това, винаги се постаравайте да затворите бутилката след приема, защото един ден капачката може да се окаже последната преграда между опасно лекарство и любопитно малко дете, търсещо шарени бонбонки.

Останалата част от материала можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: децалекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари