Лекарства за болестта на Алцхаймер понижават риска от инфаркт

Това показва ново проучване
6 юни 2013 10:37,
0
Лекарства за болестта на Алцхаймер понижават риска от инфаркт
Източник: Reuters

Лекарства за болестта на Алцхаймер намаляват риска от инфаркт, показва ново проучване.

Шведски изследователи проследяват 3000 пациенти в продължение на три години. Оказва се, че приемащите холинестеразни инхибитори – голям клас лекарства използвани за лечението на болест на Алцхаймер, глаукома и др., имат с 38% по-нисък риск от инфаркт, с 29% по-нисък риск от смърт от сърдечносъдов инцидент и с 36% по-нисък риск от смърт по други причини. За контрола са използвани пациенти на същата възраст като тези от тест групата, които не са приемали никакви медикаменти.

Пациентите, приемащи най-високите дози, са изложени на най-нисък риск от инфаркт и внезапна смърт – цели 65 и 49%, съответно, в сравнение с контролната група.

Според изследователите това означава, че на всеки 100 000 болни от болестта на Алцхаймер, прилагането на лекарствата ще намали инфарктите от 475 на 295, а смъртните случаи – от 3125 на 2000 за всяка година лечение.

Болестта на Алцхаймер е необратимо и нелечимо невродегенеративно заболяване. Настоящите терапии могат само да забавят прогреса на симптоматиката – деменция, отслабване на двигателния контрол и възможностите на пациентите да се самообслужват.

Предишни проучвания са показали, че холинестеразните инхибтори повлияват вагусовия нерв, който контролира пулса.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари