Трибулус терестрис - любимата билка на бодибилдърите

Или как ботаниката е в услуга на спортната медицина
Обновена: 7 юни 2013 10:31 | 7 юни 2013 10:31,
11
Трибулус терестрис - любимата билка на бодибилдърите
Източник: Reuters

Tribulus terrestris, по-известна у нас като трибулус или бабини зъби, е една от най-древните медицински билки. Богатият и разнообразен състав от биологично активни съставки – алкалоиди, стреоидни сапонини от фуростанолов и спиростанолов тип, и флавоноиди, й придават редица ценни медицински свойства – диуретично, антиинфекциозно и др.

Още древните римляни и гърци забелязват, че билката укрепва мъжката физика. През последните 30 години в тази насока са извършени множество химични анализи и клинични проучвания, които детайлно описват клиничния й ефект и установяват на какво точно се дължи той. Голяма част от тези анализи и проучвания са проведени у нас, в България.

Оказва се, че най-голямо физиологично значение имат стреоидните сапонини. Това са диоцинът, протодиосцинът др. Лабораторни изследвания са показали, че те повишават нивата на лутеинизиращия хормон, тестостерона, дихидротестостерона и дихидроепиандростерона. Това откритие води до лавина от клинични проучвания, изследващи ефикасността на различни екстракти от билката при еректилна дисфункция, „мъжки климакс“, загуба на мускулна маса и др. Билката привлече вниманието и на производителите на хранителни добавки, заинтригувани от високата й клинична безопасност и свойството й да повишава мускулната маса.

Мъжете в България са особено облагодетелствани от природата. Оказва се, че именно виреещите у нас разновидности са най-богати на физиологично активни сапонини. Българската билка се е превърнала в златен стандарт за трибулус терестрис и се изнася в големи количества за Северна Америка и Западна Европа, къде се използва за производството на хранителни добавки, предназначени за бодибилдинг – задължителна част от рутината на професионалистите, а и немалка част от по-напредналите фитнес ентусиасти. По-голямата част от тези продукти са скъпи, особено за българските стандарти.

Българските фитнес маниаци обаче, са сред малкото в света, които имат достъп до неограничени количества от билката в насипен вид. И не просто билката "бабини зъби", а най-богатите на сапонини вариетети. Трибулусът се отпуска свободно в аптеките и може да бъде успешно използван за заместване на по-скъпите хранителни добавки, получавани от него.

Добавките имат предимството да са стандартизирани. Съдържанието на всяка таблетка, капсула и лъжичка e точно дефинирано, което позволява на трениращия точно да дозира приема си, да следи ефектите от една или друга доза и да я коригира, ако е необходимо – било с цел усилване на ефекта, било то за понижаването му. Трябва да се има предвид, все пак, че макар и напълно легални и високо безопасни, стероидните сапонини не могат да бъдат приемани в неограничени количества без риск от странични ефекти. Точното дозиране на храната и хранителните добавки – аминокиселини, протеинови шейкове, азотни бустъри, креатин и още много други, е задължително за бодибилдинга на високо ниво. Приготвянето на чайове от насипна билка изключва тази възможност, поради което е непрепоръчително за хората, които имат високи цели и са готови да демонстрират необходимата дисциплина, за да ги постигнат.

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
К преди 10 години
Да живее трибестана
8
3
 
2
 
! Отговори
тони преди 10 години
трибулуса на Вемо Херб беше изключително качествен ама сега май нещо са го развалили... вземам от 2 седмици и никаква файда няма. Иначе умните скелети да ходят да скачат от някъде.(до No7 )
7
2
 
0
 
! Отговори
диян преди 10 години
ще го имам в предвид
6
2
 
6
 
! Отговори
махленска клюкарка преди 10 години
В следващият брой очаквайте статия за силикона и как да заприличате на фолк звезда, за да се харесате на назобените и плиткоумни батковци, на които мечтата е да станат охрана
5
1
 
15
 
! Отговори
7 преди 10 години
СПОРТУВАЙТЕ П Р А В И Л Н О ПОНЕ 3 ПЪТИ НА СЕДМИЦА И ЩЕ ИМАТЕ ПЕОФЕКТНО НОРМАЛНО РЕЛЕФНО ТЯЛО, А И ЕСТЕСТВЕНО ПОВИШЕН ТЕСТОСТЕРОН И ХУБАВ С***КС!НЕ ПОЛЗВАЙТЕ ХИМИИ, ОПАСНО Е НЕЗАВИСИМО КАКВО ВИ РЕКЛАМИРАТ!АКО ИСКАТЕ ХУБАВ " ПОЛЕТ" И ДОБРО"ВДИГАНЕ" НА САМОЛЕТА--- ТОВА Е РЕШЕНИЕТО!УСПЕХ
4
0
 
1
 
! Отговори
vitorborba преди 10 години
Препоръчайте някой марки Tribulus Terestis с по-високо съдаржание на сапонини
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е бабините зъби аз поне още преди 20 години като започнах да тренирам масово ги вземахме, тогава по аптеките се продаваше като трибестан. Руснаците тогава го наричаха българското чудо, защото е напълно безвредно а има ефект, естествено няма нищо общо със ефекта на стероидите или дори на креатина, защото кой знае каква мускулна маса от него няма как да натрупаш, но определено повишава нивата на тестостерона и след месец прием сериозно повишава либидото а и организма ти живва.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Любимата им билка е химикалус напопвакис във всякакви форми. Получава се бърз и гарантиран резултат, но има странични ефекти, един от които е пенисос спадналис. А за млад бодибилдър това хич не е препоръчително.
1
1
 
12
 
! Отговори
Мхмм преди 10 години
От нея се прави българската виагра - онези хапченца за вдигане на самолета;)) Дали фитнес маниаците получават такива "странични" ефекти, докато си тренират?