Защо вегетарианците живеят по-продължително?

В какво се крие тайната им
7 юни 2013 08:43,
8
Защо вегетарианците живеят по-продължително?
Източник: Reuters

Вегетарианците живеят по-дълго от хранещите се с месо, показва ново проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine.

Авторите проследяват 73 308 души в продължение на малко над 6 години, започвайки с анкета за храненето им, която се повтаря периодично на всеки 12 месеца. Участниците са разделени в три групи – строги вегетарианци, „полувегетарианци“, които ядат месо по-често от веднъж на месец, но по-рядко от веднъж на седмица, и редовни консуматори на месо. Строгите вегетарианци избягват млечните продукти и яйцата, но за целите на проучването са категоризирани като вегетарианци, които консумират мляко и яйца. Сред строгите вегетарианци, също така има различни виждания по отношение на рибата.

В рамките на наблюдавания период смъртността при вегетарианците е с 12% по-ниска отколкото при редовно консумиращите месо. Изглежда, че храненето има голямо значение за сърдечносъдовото здраве на участниците – вегетарианците боледуват с 19% по-рядко отколкото месоядните им връстници. Вегетарианството е асоциирано и с по-ниска честота на диабет и хронична бъбречна недостатъчност. Раковите заболявания обаче засягат вегетарианци и невегетарианци с еднаква честота.

Изглежда, че калорийният прием не оказва голямо влияние върху риска, тъй като всички участници имат приблизително еднакъв енергиен внос. От значение е типът на приеманата храна. Ползите от вегетарианското хранене се оказват по-големи за мъжете, отколкото за жените.

Според Майкъл Орлич – главен изследовател и ръководител на екипа, изследването е мащабно и включва по-широка група хора, което прави извадката представителна, а резултатите – достоверни.

Той все още не може да каже със сигурност защо растителната диета удължава живота, още повече, че тя е бедна на редица жизненоважни съставки. Екипът предполага, че ефектът от този недостиг се компенсира от повишения прием на фибри и понижения прием на наситени мазнини, което в крайна сметка предопределя по-дълъг и по-здравословен живот за вегетарианците.

Авторският колектив обаче не препоръчва пълното изключване на месата от диетата, някои от които са полезни. Също така дори и при строго вегетарианство не е без значение видът на приеманата храна, тъй като чисто растителните ястия също могат да съдържат много мазнини и калории.

При преминаване към вегетарианска диета много диетолози и лекари препоръчват проследяване на приема на някои витамини и минерали, които се съдържат в ниски количества в растенията или изобщо не се съдържат в тях. Това са най-вече желязо, цинк, витамин В12, в по-малка степен калций.

Според проучване, проведено миналата година от Gallup, около 5% от американците се самоопределят като вегетарианци. 

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Веган преди 10 години
Това изследване е пълна загуба на време и пари. Как са изолирали останалите фактори - наследствени болести, продължителност на живот, място и т.н. Но иначе за млякото и яйцата съм съгласна.
6
0
 
10
 
! Отговори
вегетарианец преди 10 години
също така вегетарианците не гладуват, въпреки, че не изпитват нужда от това да ядат пържолки
5
0
 
16
 
! Отговори
вегетарианец преди 10 години
за сведение на автора на статията: вегетарианството не е диета ...., а философия и по-здравословен начин на хранене
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, точно защото са прости...сигурно. На тъпака му дай да плюска като за последно...ама после мре от болести..
3
2
 
7
 
! Отговори
Валентин Динчев преди 10 години
Като се има предвид, че движението е живот, може да се заключи, че който се храни с движещи се неща, умира по-рано. Изяждайки движещите се неща, той убива живота! Който се храни с неподвижни неща, тоест той трябва да се придвижва до тях - живее по-дълго. Защото всъщност вегетарианецът се движи - затова живее! Върнахме се в началото!
2
3
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 10 години
"В рамките на наблюдавания период смъртността при вегетарианците е с 12% по-ниска отколкото при редовно консумиращите месо"При всички групи смъртността е 100%. И на 500 години пак ще умрат.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е то живот ли е това xD