"Дим от трета ръка" - и той вреди на здравето

Защо трябва да се избягва пушенето в затворени помещения
26 юни 2013 20:12, Румяна Тасева
7
"Дим от трета ръка" - и той вреди на здравето
Източник: Reuters

Изследване, проведено тази година в световноизвестната лаборатория „Лорънс Бъркли“, показва за пръв път, че димът от трета ръка е изключително опасен за здравето.

„Дим от трета ръка“ е термин, с който се означава токсичен микрофилм, покриващ на практика всички повърхности, които са били в досег с цигарен дим. Дори и самият дим вече да е изчезнал, неговите токсини остават и са способни да увредят ДНК на клетките.

Лара Гъндел, съавтор на изследването, заявява, че за пръв път някой доказва предположение от преди десетилетия: димът от трета ръка е силен мутаген.

Специфичните за никотина съединения - нитрозамини, са сред най-мощните причинители на рак в този остатък от цигарения дим. Те остават по повърхностите на дрехи, килими и завеси, което създава огромни рискове най-вече за здравето на децата.

От по-старо изследване се знае, че остатъчният никотин може да реагира с два често срещани замърсители на въздуха: озон и азотиста киселина. С озона никотинът образува ултрафини частици, които могат да проникват през кожата, с азотистата киселина - нитрозамини. Нитрозамините проникват в организма по три начина: чрез вдишване, поглъщане, допир.

Оказва се, че това токсично замърсяване има кумулативен ефект – става все по-силно с течение на времето. Освен това третичният дим е почти невъзможен за отстраняване. Учените намират наличие на значително количество нитрозамини в апартамент, в който за последно е пушено преди повече от два месеца.

Често използвани методи за почистване - с прахосмукачка, проветряване на помещенията и бърсане на прах са неефективни за намаляне на токсичните частици, съпътстващи никотина. Най-сигурният начин е смяната на килими и меки облицовки и пребоядисване.

Макар да се работи върху превенцията на дима от трета ръка, до днес най-ефективната позната форма е само една: да не се пуши на закрити места.

Още информация, свързана с тютюнопушенето, можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е вярно,ще дам пример.Веднага след като влезе в сила пушенето на закрити места,посетихме реторанта на Хепи-суши на ъгъла на "раковска" и "Цар освободител".Избрахме маса на 2-я етаж,където преди беше за пушачи - там залата е по-хубава.Радвахме се,че най-после можем да хапнем и общуваме без да се вмирисваме на дим.След като излязохме навън обаче,изненадата ни беше огромна - пак бяхме *** на тютюн!!!! Стана ни ясно,че всичко в залата - маси,столрве,стени,подове е пропито от тютюневия дим
5
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова най-добре да си пушим от първа ръка, за да няма недоразумения:)
4
14
 
14
 
! Отговори
Мина преди 10 години
Глупостите нямат край!
3
13
 
14
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Хехе :) Тия прекалиха вече. Ядем *** с ГМО, пием вода в която са плували фекалии, а те се притесняват за петнайсетичният дим отпреди петдесет години.Ама то като те изпере факса и не пита...
2
2
 
19
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ЧЕТВЪРТАТА РЪКА Е .....,,ЩИПКАТА НА РАКА,, .....
1
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идиотщини