Боровинки - за памет, младост и срещу инфекции

Предотвратяват и натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове
28 юни 2013 22:20, Румяна Тасева
0
Боровинки - за памет, младост и срещу инфекции
Източник: Reuters

Боровинките съдържат антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, свързани с развитието на рак, сърдечносъдови болести и други заболявания на стареенето.

Една чаша от приятните плодчета съдържа едва около 80 калории, без почти никакви мазнини. Чувството за засищане, което създават идва от фибрите. Те имат и завидно съдържание на манган, който играе основна роля в костното формиране и в метаболизма на въглехидратите.

Боровинките съдържат толкова витамин С, че една чаша от тях осигурява над 30% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) – 14 милиграма. В комбинация с другите си съставки, малките плодчета спомагат понижаването на вътреочното налягане, вероятността от глаукома, която е сред основните причини за загуба на зрението за населението в Европа.

Хипертония, висока кръвна захар и затлъстяване са сред основните причини за сърдечносъдови усложнения. Цветът на боровинките се дължи предимно на флавоноида антоциан, но той има и друга функция – предотвратява натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове и засилва здравината им. Според съвременно изследване, две-три чаши от плода на седмица значително подобряват сърдечното здраве.

Антоцианите се борят и с раковите заболявания. Обезвреждайки ракообразуващи свободни радикали в тялото, те могат дори да предотвратят нарастване на вече съществуваща туморна маса, сочи изследване на Илинойския университет. Екипът, изследвал този уникален плод, препоръчва на мъже от всички възрасти да търсят и консумират боровинки, като превенция срещу рак на простатата.

Боровинките са изключително полезни при инфекции на отделителната система. Ефект носи по-точно боровинковият сок.

Как можете да разберете от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари