6 летни съвета за здрава кожа

Не пренебрегвайте препоръките на дерматолозите
17 юли 2013 17:56, Румяна Тасева
4
6 летни съвета за здрава кожа
Източник: Reuters

Една от популярните заблуди за козметиката е, че колкото по-скъп е продуктът, толкова по-ефективен е. Мнозина смятат, че нямат нужда от спазване на досадни лекарски препоръки, щом могат да си купят скъп крем или таблетка, с която ще оправят проблемите си. Никой производител на скъпите кремове, предназначени за "след слънчево изгаряне" не отрича, че те само облекчават симптомите на изгаряне, но не предпазват от рак на кожата.
 
Доктор Зоуи Драелос, завеждащ дерматологичното отделение на болницата „Рузвелт” в Ню Йорк споделя, че правила, приемани за общоизвестни и логични, биват масово пренебрегвани заради това лекомислие. 
 
Тя редовно напомня на своите пациенти 6-те основни правила при излагане на слънцето.
 
1. Физическа защита. До входната врата винаги трябва да има под ръка шапка с периферия и очила, които да предпазват от пряка слънчева светлина, така че към тях да се посегне независимо дали се излиза на разходка, до магазина или да се изхвърли боклука. Периодът е без значение, от момента на излагане на слънчевите лъчи, кожата вече е облъчвана с UV радиация.

2. Витамини. Да, витамин D е полезен, но не бива да се допуска излагане на пряка слънчева светлина през лятото, само поради тази причина - кожата ни синтезира витамина под въздействието на слънчевите лъчи. Витамин D трябва да се набавя и чрез подходяща и разнообразна храна, в краен случай – хранителни добавки. Слънчевата светлина не е проклятие, което трябва да се избягва на всяка цена, напротив – но през лятото трябва да се минимизира влиянието й върху кожата.

3. Тен и защитни продукти. Да се желае хубав тен не е лошо, но той трябва да се добива постепенно и внимателно. Популярна практика е хора да се пекат на ярка слънчева светлина без никаква защита, за да добият по-бързо тен. Това е грешно и може да доведе до нелеки изгаряния, които крият сериозен риск от развитие на меланома – рак на кожата. Дори когато се "печем" за тен трябва да използваме слънцецащитни кремове или спрейове, макар и с по-нисък фактор на защита. Всеки съвестен лекар абсолютно ще забрани на пациентите си посещение на солариум, понеже натрупаните доказателства за вредата от изкуствено облъчване са вече неизброими.

4. Проверявайте кожата.
Всяка седмица трябва да проверявате кожата за опасни новообразувания. Всяка бенка, която изглежда неравномерна, променила е цвета или формата си, е повод за посещение при специалист. Ако дадена бенка е болезнена или кървяща – трябва да се направи незабавна консултация със специалист.

5. Интензитет на облъчването. Ултравиолетовата радиация е най-силна между  11 и 15 часа през астрономическото лято. Съветва се избягване на продължителен престой под слънчевите лъчи в този часови интервал, дори при наличието на адекватна защита. Трябва да се внимава особено за интензитета на слънчевите лъчи, които могат да бъдат отразявани от вода, пясък или сняг.

6. Не пропускайте нито една зона. При използването на слънцезащитен крем не трябва да се пропускат стъпалата, устните, ушите и всички участъци на главата, които нямат космена покривка.

Доктор Драелос напомня, че е по-лесно и разумно да се предотврати кожният рак, отколкото да се лекува.

Още полезна информация за здравето на кожата можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: кожамеланом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Рали преди 10 години
Пълни глупости. Слънцето е полезно за кожата и за организма. Всички слънцезащитни кремове са натъпкани с канцерогенни вещества и блокират UV-лъчите, причинявайки дефицит на витамин Д. Какво имат предвид в тая статия с хранителни добавки - изкуствено синтезирани витамини от аптеката, които не се абсорбират от тялото на 100%. То нали в днешно време прекарваме много време на слънце :) Редакторите на този сайт трябва да подбират какво copy-paste-ват.
1
1
 
4
 
! Отговори
Protopopov преди 10 години
Долни поръчкови статии на производителите на слънцезащитни мазила, които водят до проявяване на различни типове алергии. Роден съм във Варна и вече повече 30 години съм почти нон стоп лятото на морето изложен по 4-5 часа средно. Никога не съм ползвал мазила и кожата ми изобщо не е заболяла от рак или други болести. Почти не боледувам благодарение на слънцето. Това е здраве.