Рибеното масло опасно за мъжете

Повишава риска от рак на простатната жлеза
17 юли 2013 16:16, Румяна Тасева
0
Рибеното масло опасно за мъжете
Източник: Reuters

Завишените количества омега-3 масни киселини водят до повишен риск от агресивен рак на простатата, твърдят изследователи от Центъра по ракови изследвания на Сиатъл.
 
Екип, воден от доктор Алън Кристъл, стига до това заключение след анализ на кръвна проби на пациентите. Изводите са, че високите нива на тези киселини в кръвта повишават риска от агресивната форма на рак на простатата със 71%, а на по-леките с 44%.
 
Същият екип намира сходна връзка между високите концентрации на докозахексаенова киселина (DHA) и рака на простатната жлеза още през 2011 г., като отчита почти удвоен риск от агресивната му форма.

Докозахексаеновата киселина е една от омега-3 мастните киселини, които се съдържат в рибеното масло. То се извлича от мазните видове риба.

Досега съмнения относно здравословните ползи от консумацията на рибено масло имаше единствено от замърсяването му с диоксини и живак, с които е потенциално контаминирана плътта на морските риби. Ако рибите са живели в индустриално замърсени води, техните черни дробове поемат и задържат значителни количества от тези токсини, които впоследствие преминават в хранителните продукти.
 
Друг риск има при приема на рибено масло в комбинация с витамин А, в какъвто вариант често се предлага като хранителна добавка. Случаите на хипервитаминоза с витамин А драстично са нараснали през последното десетилетие. Характерни симптоми са суха и люспеща се кожа, загуба на космена покривка, остеопороза и промяна в пигментацията на кожата. Впоследствие се развива каротеноза - незастрашаващо живота състояние, причинено от невъзможността на черния дроб да складира повече ретиноиди, химически съединения от групата на витамин А.
 
Рибеното масло се препоръчва заради благоприятния му ефект при хипертония, псориазис, депресия, болест на Паркинсон, макулна дегенерация, рак и др.

Още полезна информация за здравето можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: рибено маслопростата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари