Ако ходите на плаж - спете достатъчно

За да се предпазите от бързо стареене на кожата
Обновена: 9 авг 2013 16:19 | 6 авг 2013 20:22,
0
Ако ходите на плаж - спете достатъчно
Източник: Reuters

Недоспиването и лошото качество на сън повишават процесите на стареене на кожата и затрудняват възстановяването й при слънчево изгаряне. До този извод достигнаха американски изследователи.
 
В проучване участие взимат 60 жени на възраст между 30-49 години. Половината от доброволките съобщават за нарушения в качеството на сън и липсата на нужните часове сън за нощ.
 
Изследователите подлагат доброволките на UV лъчи, за да проверят процента на загуба на влага от кожата. Този параметър е показател за състоянието и възстановителната способност на кожата.
 
Резултатите показват, че доброволките, които имат дадено нарушение на съня или намалена продължителност са с признаци за по-бързо състаряване на кожата, нехарактерно за възрастта им.
 
Изследователите установяват наличието на повече фини линии, нарушена пигментация и отпусната кожа при тези доброволки.
 
Досегашни проучвания са доказали, че лошото качество на сън вреди на здравето, увеличава риска от затлъстяване, диабет, рак, имунна слабост и др. Новото проучване е първото по рода си, което разкрива, че липсата на сън може да навреди и на кожата, като ускори процесите на стареене и способността за възстановяването и регенерацията й през нощта, допълват изследователите.

Повече за здравето на кожата можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: кожаздраве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари