Край с изгарянето на кожата заради слънцето

Учени блокират молекулата, отговорна за деликатността на кожата
12 авг 2013 22:04,
6
Край с изгарянето на кожата заради слънцето
Източник: Reuters

Почервеняването, болката и изгарянията след неразумно дълго излагане на слънчева радиация могат да останат в миналото, след като учени наскоро откриха молекула в състава на кожата, която е отговорна за тези реакции.
 
Блокирането на молекулата TRPV4, която се намира в изобилие в епидермиса, доказано предпазва кожата от зловредните ефекти на слънчевите лъчи.
 
Според ръководителя на екипа проф. Волфганг Лиедтке, невробиолог от Медицинския университет на Северна Каролина, тяхното откритие създава възможност за въвеждането на нови препарати, които предлагат много по-качествена защита за кожата.
 
Повечето кожни изгаряния се предизвикват от ултравиолетовите лъчи тип В или UVB, които са полезни в малки дози и спомагат за синтезирането на витамин D, както и за понижаването на риска от множество инфекциозни заболявания, благодарение на стерилизиращия си ефект.
 
Въпреки това, твърде дългите излагания на UVB – над 30 минути на ден, увреждат ДНК в клетките на кожата, което драстично увеличава риска от развитие на кожни ракови заболявания.
 
В лабораторни условия учените са успели да блокират напълно TRPV4 молекулата в кожна тъкан чрез приложно генно инженерство. След като облъчвали нормална и генно-модифицирана кожа с UVB лъчи с еднакъв интензитет и продължителност, учените отчели отлични резултати: нормалната кожа демонстрирала зачервяване, подувания и мехури, нормални за типично слънчево изгаряне, докато специалната кожа, лишена от TRPV4 била само лека раздразнена.
 
Учените вече тестват с голям успех и мехлем, който се нанася върху вече изгоряла кожа и премахва напълно болката.
 
Ако тяхната разработка бъде пусната на пазара, ще позволи прекарване на много повече часове под слънцето, без да се стига до изгаряне или опасност от рак на кожата. Учените отбелязват, че по-продължителен престой на слънце е благоприятен не само за синтезата на витамин D, но още за понижаване на кръвното налягане и риска от сърдечносъдови заболявания.

Още полезна и актуална информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
do умниците преди 10 години
Ами раковите заболявания са свързани с намаляването на озона, което се случи през нашето столетие. Не можем сега да искаме да ходим без дрехи защото Бог ни е създал без дрехи. Човек еволира все пак. Трябва да можем да преодолеем радиацията....
4
3
 
24
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
вижте какво Монсанто!!!Който си играе с гена може жестоко да си изпати!!!1тази молекула е там точно за това да показва до колко трябва да се излагаме и кога почва вредата ако я махнем махаме и предупреждението!С думи ние игнорираме предупреждението за опастност ефектите може да са жестоки!!!Единствената защита е кожата да се покрие със слънцезащитен слой а не да махаме предупреждението в кожата!Монсанто си играят с гените но това може да има много сериозни последици!
3
0
 
27
 
! Отговори
Топ Идиот преди 10 години
А като страничен ефект може да ви пораснат люспи по кожата!
2
4
 
22
 
! Отговори
Ivelina преди 10 години
Ако трябваше да бъде така, то Господ щеше да ни създаде така! Пак се правят на много умни учените!
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мен пък никой не може да ме убеди, че вредата от слънцето е по-голяма от неговата полза! Ако беше така, нямаше да има живи хора в Африка, пък там *** от всичко друго, ама не и от рак на кожата....