Пасивното пушене вреди на паметта и костите

Не само за пушачите, но и за околните остеопорозата е много по-вероятна
Обновена: 16 авг 2013 15:40 | 16 авг 2013 15:33,
2
Пасивното пушене вреди на паметта и костите
Източник: Reuters

Непушачи, които живеят с активни пушачи или прекарват много време с тях, заплащат скъпо за това: цигареният дим уврежда паметта и опорно-двигателната им система.
 
Откритието, публикувано в септемврийското издание на Addiction от 2012 г., е плод на първото по рода си проучване над влиянието на чуждия цигарен дим върху мозъчната функция. Д-р Том Хефернан и д-р Терънс Онийл, изследователи от групата Наркотични и алкохолни зависимости на университета Нортумбрия, правят съпоставка между група активни пушачи и две групи непушачи: едната съставена от хора, които са редовно излагани на цигарен дим втора ръка и други, които отбягват дима на всяка цена. Изследователите отчитат средно излагане на цигарен дим през последните четири години при непушачите от порядъка на 25 часа.
 
В проучването се провеждат времево-базирани паметови тестове, в които целта е да се извърши определена команда след определен период и събитийно-базирани тестове на паметта, при които участниците трябва да реагират адекватно на база спомняне на данни.
 
Учените установяват, че непушачите, които са излагани на цигарен дим грешат много повече от тези, които нямат контакт с него. Средно, пасивните пушачи забравят 20% повече от групата без досег с дима от втора ръка. Активните пушачи пък забравят около 10% повече от пасивните и 30% повече от въздържателите.
 
Д-р Хефернан подчертава, че дори Световната здравна организация предприема мерки срещу пасивното пушене. Той има сериозни последици за здравето на хора, които никога не са палили тютюн в живота си, но са непрекъснато излагани на неговия дим.
 
В друго изследване от същата година д-р Гари Кзиао от Центъра за изучаване на рака, заедно със своя екип намира начина, по който цигареният дим уврежда костите на напушачите. Дори само три вещества от канцерогенния коктейл на дима показват споделен и взаимноусилен ефект върху костната тъкан. Те потискат силно дейността на остеобластите – клетки, които изграждат нова костна тъкан и ако не засилват, то поне оставят непроменена активността на остеокластите – клетки, които разграждат старата костна тъкан. Този ефект води до постепенна загуба на костна плътност и в последствие - остеопороза, дори при добри хранителни навици и спорна активност.
 
Над 11% от изследваната група пациенти с остеопороза са били диагностицирани като „заболели вследствие цигарен дим от втора ръка”.

Още полезна информация за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
bahura преди 10 години
Пълни глупости...