Кърлежи и комари пренасят туларемия

Характерна е с рязко и внезапно покачване на температурата до 41 градуса...
Обновена: 22 авг 2013 19:14 | 22 авг 2013 19:14,
3
Кърлежи и комари пренасят туларемия
Източник: Reuters

Летният сезон все още е в разгара си, съответно и посещенията за премахване на кърлежи в лекарските кабинети не намаляват. Много от пренасяните от паразита заболявания са добре известни и лечими, но ключов фактор за това е да бъдат открити навреме.
 
Макар да е по-рядко срещана от другите зарази, носени от кърлежите, туларемията в България се наблюдава с честота между 5 и 50 случая всяка година през последния половин век, като заразените са предимно туристи.
 
В съвремието болестта най-често се предава от кърлеж на човек, въпреки това все още се използва наименованието й от миналото „заешка чума” - преди с туларемия често са се заразявали ловци или хора, консумиращи дивечово месо. В Германия и Норвегия са описани случаи на хора, заразени дори от домашните си любимци – морски свинчета, закупени от зоомагазин.
 
Описана за пръв път през 1837 г., туларемията е инфекциозно заболяване причинено от грам-положителната бактерия Francisella tularensis. Последната масова епидемия в света е била регистрирана през 1911 г. в Калифорния, където заболелите са стотици хиляди, и взема няколко хиляди жертви в рамките на една година. Оттогава по света има изолирани гнезда на заболяването, като от тях в Европа са не повече от 1000-1500 случая всяка година.

 Начините за прихващане са няколко:
 

  •     класически трасмисивен – чрез ухапване от кърлеж или комар;
  •     хранителен – от заразена с F. tularensis храна;
  •     контактен – проникване на бактерията през кожата или лигавиците при контакт с животно-преносител и
  •     аспирацианен – теоретично възможен, но не е описван през последните 50 години.

 
Бактерията причинител на туларемията притежава мощни проникващи свойства, преодоляващи дори неувредени и здрави кожа и лигавици. Лимфната бариера често не е в състояние да локализира туларемийните бактерии и те проникват в кръвта. Оттам се пренасят във вътрешните органи, където се образуват некротични участъци. В лимфните възли се образуват бубони.
 
Инкубационният период е между един и седем дни, като в този интервал, заболяването започва внезапно с рязко покачване на температурата до тежка, омаломощаваща треска – 39-41 °C, главоболие, обща слабост и мускулни болки из цялото тяло.

Повече за заболяването можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Влади-Миp преди 10 години
Повече секс всичко лекува.
2
1
 
3
 
! Отговори
Ведбал преди 10 години
С чай от мента, баене и компреси от букова *** се лекува, вкъщи... Трябва да отидеш на лекар, профан.
1
2
 
3
 
! Отговори
The King преди 10 години
Та това си е чиста Малария със тази треска и висока температура. При такава температура би трябвало и гърчове да има. МОЖЕШЕ ДА НАПИШЕТЕ ПОНЕ И КАК СЕ ЛЕКУВА