Мазната риба спасява бременната от някои усложения

И прави бъдещото й дете по-умно
Обновена: 22 авг 2013 16:25 | 22 авг 2013 16:17, Румяна Тасева
0
Мазната риба спасява бременната от някои усложения
Източник: Reuters

Редовната консумация на мазна риба или прием на рибено масло през бременността може значително да намали риска от гестационен диабет, прееклампсия и преждевременно раждане, смята изследователски екип от Университета на Западна Австралия.

Преди време в научния свят се установи, че част от тези тежки усложнения на бременността се крият в налични възпалителни процеси в плацентата.

Противовъзпалителният ефект на рибните омега-3 отдавна е известен, което и провокира учените за провеждането на експеримент. В него те изучават ефекта на полиненаситените мастни кисели върху нивата на резолвините и протектините, метаболити на рибните омега-3 мастни киселини, и някои ензими в плацентата.

При прием на рибено масло от самото начало на бременността се повишава нивото на противовъзпалителни липиди в плацентата, което според медиците допринася за по-доброто й функциониране. Това несъмнено има своя благоприятен ефект и за развитието на плода, се отбелязва в публикацията на сп. Journal of Lipid Research.

Вече неведнъж изследвания на различни научни екипи показаха, че приемът на рибено масло от майката по време на кърмене действа положително на интелекта на бъдещото дете. Изследователи от Харвардския университет преди месец например доказаха, че когнитивните способности и моторика на тригодишни деца, чиито майки в периода на кърмене са консумирали минимум две порции мазна риба седмично, са много по-добри.

Още полезни новини за бременност и кърмене можете да намерите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари