Карта на НАСА сочи районите с най-мръсен въздух на Земята

Първенци са Източен Китай, Северна Индия и Европа
27 сеп 2013 13:16,
25
Карта на НАСА сочи районите с най-мръсен въздух на Земята
Картата. Снимка: НАСА

НАСА използва данни за замърсяването на въздуха и за предизвиканите от него случаи на преждевременна смърт, за да състави карта, която разкрива как нивата на фините прахови частици варират по света, съобщи в. "Дейли мейл".

Замърсяването на въздуха причинява 2,1 милиона случая на преждевременна смърт по света, показа последното изследване на учени от университета на Северна Каролина.

За да покаже нагледно риска, НАСА използва блога си - Земна обсерватория, където представи карта, на която веднага се виждат разликите в замърсяване с фини прахови частици.

За целта са сравнени нивата им във въздуха от 1 януари 1850 г. и 1 януари 2000 г. и средният брой смъртни случаи на 1000 кв. км годишно.

Фините прахови частици се състоят от прах и сажди с размер до 2,5 микрометра. Те причиняват здравословни проблеми, защото са достатъчно малки, за да могат да влязат в белите дробове. Изпускат се от автомобилите и от промишлени, домакински и естествени източници.

На картата на НАСА районите с най-замърсен въздух и най-много случаи на преждевременна смърт са представени с тъмно кафяво. Това са Източен Китай, Северна Индия и Европа - където урбанизацията е добавила значително количество фини прахови частици.

Районите, където замърсяването е намаляло, като южната част на САЩ, са обозначени със синьо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
6
 
! Отговори
Newbie преди 10 години
Айде, айде... в САЩ го изкараха най-чистото място... дрън, дрън
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До човека от Сидни,...по-спокойно. Не си в космоса, на една и съща планета сме все още...
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До човека от Сидни,Разбрахме колко е хубаво там, където живееш, и е хубаво да информираш хората. Само че твоето вече се превръща в натякване, и общо взето избиваш комплекс за да се почувстваш по-добре. Живея в Ню Йорк, който също не изостава след Сидни, и тук има неща, които са с пъти по-добри отколкото в България. Но все пак не сеопитвам, като теб, да подринвам чувството на национална гордост на останалите в този сайт. България е това, което е, и си я обичам. А теб ще помоля да го караш..
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в лос Анджелис да е по- чист въздуха от Швейцария .... не ми се вярва !
6
4
 
25
 
! Отговори
Стамат преди 10 години
В Канбера, щото съм *** и не гледам, прередих цяла опашка. НИКОЙ НЕ КАЗА НИЩО, но, когато касиерката ми каза, направо щях да потъна в земята от срам. Друга държава е това, друга вселена, с други хора... Магистралите им - магистрали, градовете им - градове. Една дупка имаше на пътя за 1500 км и тя беше на един път без маркировка между Мъджи и Дъбо.... Баси *** сме, баси чудото, чак ми стана гадно като се върнах. Днес един ме напсува, защото пресичах на пешеходна пътека...
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледам май най-добре е на Мадагаскар?!
4
8
 
4
 
! Отговори
Uchen преди 10 години
GORKATA AMERIKANSKA NAUKA - TIA PO-LOSHA OT SOCA - S IZVOD V USA NIAMA ZAMARSIAVANE I NE MOJE DA IMA. HAIDE, OBRATNO V UNIVERSITETA NEKADARNICI OT NASA.
3
3
 
13
 
! Отговори
Един преди 10 години
Ей, днес.бг, зле сте. Тази карта е от публикация от 2010, и показва средното замърсяване за 2001-2006година. Ето я статията: nasa. gov/topics/earth/features/health-sapping.html .А това което пишат в западните медии в последните дни, е една съвсем друга карта: earthobservatory.nasa. gov/IOTD/view.php?id=82087&eocn=home&eoci=iotd_titleАйде да вземете да преписвате поне правилно, а?
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Излиза, че в БГ въздухът е по-мръсен от Русия ?!
1
4
 
15
 
! Отговори
Гого Идиото преди 10 години
....това белото над Австралийската пустиня Виктория какво ще да рече? Че там нема въздух ли? Да е по-обезпрашена от арабската пустиня, не ми се верва....