Всички сирийски деца на ваксини като българчетата

В голямата си част бежанците, дошли у нас, са здрави
27 сеп 2013 16:03,
14
Всички сирийски деца на ваксини като българчетата
Деца на сирийски бежанци в Пъстрогор. Снимка: Булфото

"Всички сирийски деца у нас, за които липсват имунизационни данни, ще бъдат ваксинирани като български граждани", заяви пред "Дарик" главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Въпреки че сирийският имунизационен календар е почти идентичен с българския, не е ясно той до каква степен е изпълнен за отделните хора, защото много малко от сирийските деца у нас са дошли с имунизационни паспорти и само за тях има данни.

Въпреки това в здравословното състояние на по-голямата част от тях няма нищо притеснително, каза Кунчев.

"Срещат се отделни детски болести като ентероколит, Хепатит А. Оказва се, че на места е имало и малки взривове от морбили", което според него е нормално, защото в момента сирийската здравна система е засегната от войната.

По думите на епидемиолога основният проблем на този етап е претовареността на бежанските центрове у нас.

"Когато надвишиш капацитета почти двойно, каквато е ситуацията с лагера в Пъстрогор, се създават толкова тесни контакти, че ако има един носител на заболяване, много бързо може да го предаде", обясни Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Деси преди 10 години
Какво са виновни дечицата
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искаш не искаш в Турция вече проблемът е ОГРОМЕН и техният контролен орган по инфекциозните болести е поискал помощо от Франция и Германия. В лагерите им няма чиста питейна вода, респираторните заболявания са нещо нормално, отделно има дребна шарка както и хора с туберколоза и хепатит В - така че е въпрос на време всичко да излезе извън контрол. А нашите *** вместо да ги връщат или затворят границата, просто ги взимат и ги вкарват в нашите центрове да сеят зараза.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кой ще плаща ,атака или боко , те *** са само за кражба
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм съгласен, че приемаме толкова много бежанци, особено пък когато по-богати страни ги връщат, а ние за собствените си граждани нямаме достатъчно средства. Това е може би единствения разход, който бих оправдал, защото не искам техните болести да плъзнат и по нас!
8
2
 
6
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
До БежанкаНикой не те е викал тук - изчезвай веднага !!!
7
1
 
12
 
! Отговори
!!!!! преди 10 години
Няма пари за Коледни добавки за мизерсващите ни пенсионери,а за талибаните намират веднага !!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 10 години
Информацията на Dnes.bg не е вярна и в резултат леко подвежда хората. В бежанските центрове в БЪЛГАРИЯ има само един случай на хепатит А и нито един на морбили. Случаите на морбили, за които каза д-р Кунчев са в ТУРЦИЯ. И не се оправдавайте с грешка в Дарик радио, защото там новината започна по следния начин: "Епидемични взривове от морбили в бежански лагер в съседна Турция ще наложат имунизации на сирийските деца, потърсили убежище у нас. Това обяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев"
5
0
 
8
 
! Отговори
Spravedliv преди 10 години
до 6 Ние на наще хора не помагаме а на чуждите,ай малко се замисли ти точно на кого си помогнал че да даваш акъл тука.Дай пример днес на кого помогна ?
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да се помага на хората в нужда. На всички хора в нужда. Когато човек е отчаян. Когато човек е преживял нещастие, тогава само една мисъл може да даде кураж и тя е: ТИ НЕ СИ САМ.
3
4
 
13
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Не правете протести за простотии.Направете един протест за нещо което има смисъл.Като напримет това че не искаме бежанци в България.Не искаме всякакви терористи свободно да влизат в държавата и да ги храним и ваксинираме.ВЪН ВСИЧКИ СИРИЙЦИ.
2
15
 
8
 
! Отговори
Бежанка преди 10 години
Интересен начин да избият бежанците. Гадове. Като им слагате ваксини като бг граждани дайте им права да работят и издържат семействата си и не ги дръжте по затворите без храна. ***! Долу на това правителство!
1
3
 
19
 
! Отговори
Лала преди 10 години
Като ги гледам на снимката, баш ***!