Четири часа упражнения седмично помагат срещу високо кръвно

Намаляват риска с 19 процента
1 окт 2013 15:22, Елка Василева
1
Четири часа упражнения седмично помагат срещу високо кръвно
Снимка: архив, Reuters

Четири часа упражнения седмично са достатъчни за понижаване на риска от високо кръвно налягане, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от китайско проучване.

За целите му специалисти от Колежа по обществено здравеопазване към университета на Шандун са анализирали данните от 13 изследвания върху ефектите от физическата активност върху кръвното налягане, обхванали 136 846 души от САЩ, Европа и Източна Азия. Изследваните лица са наблюдавани в последвали периоди между две и 45 години.

Специалистите са установили, че четири часа упражнения седмично намаляват риска от високо кръвно налягане с 19 процента. Колкото повече тренира човек, толкова по-малка става опасността. Дори отделянето на между един и три часа от свободното време за физическа активност понижава риска с 11 процента.

Превръщането на упражненията в обичайна практика извън работата може да предпази хората от свързаното с инфаркт и инсулт високо кръвно налягане, напомнят специалистите. "Високото кръвно налягане, наричано още "скрит убиец", тъй като често не проявява симптомите си, докато не е станало твърде късно, е рисков фактор, който трябва да бъде контролиран и по възможност предотвратен с промени в начина на живот", казва д-р Вей Ма от изследователския екип.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
аз преди 10 години
брех, ..ново'' откритие