Хигиената – причина за болест на Алцхаймер

Три допълнителни фактора, криещи повишен риск от заболяването
1 окт 2013 14:52, Румяна Тасева
2
Хигиената – причина за болест на Алцхаймер
Източник: Reuters
Три допълнителни фактора, криещи повишен риск от развитие на болест на Алцхаймер, изведоха изследователи от Кеймбриджския университет. Според проучването им по-голям риск от дегенеративното заболяване се наблюдава във високо индустриализираните държави, с големи урбанизирани райони, високи доходи на населението и високи стандарти на хигиена. То включва данни от 192 държави.
 
Изследователите изчисляват, че при населението в тези страни, което консумира пречистена вода, рискът от болест на Алцхаймер е с 9 % по-висок. Изводите не могат да се приемат за категорични според експертите, въпреки че хипотезата за връзка между повишените хигиенни стандарти и алергичните и автоимунните заболявания не е отскоро. Предполага се, че стерилността намалява излагането на организма на вируси, бактерии и други микроорганизми, което ограничава развитието на имунната система.
 
При болни от Алцхаймер учените откирват повишено ниво на Т-клетки в мозъка им. Тези бели кръвни клетки помагат на организма да се пребори срещу инфекции и са показател за наличие на възпалителни процеси.
 
Анализът показва, че при тези с най-високо ниво на хигиена рискът от болест на Алцхаймер е най-голям. Независимо от начина на живот, в индустриализираните страни заболяването е по-разпространено. При урбанизираните държави, при които ¾ от населението е съсредоточено в големите градове, този риск е по-голям с 10% в сравнение с тези, при които само една десета от населението живее в големи градове. 
 
Според показателите степенна хигиена, разпространение на инфекциозни заболявания и урбанизация, честотата на болестта е по-висока съответно с 33%, 36% и 28%, се сочи в публикацията в сп. Evolution, Medicine, and Public Health.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 10 години
Хигиена казваш...?
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова в арабските държави няма алцхаймер, понеже не ползват тоалетна хартия и са им много чисти ръцете от миене на фекалии. Голеееми чистници, чак и свинско не ядат.