Кисело мляко срещу алергии и атопичен дерматит

Правилно се изгражда имунната система
Обновена: 1 окт 2013 15:18 | 1 окт 2013 15:18, Румяна Тасева
1
Кисело мляко срещу алергии и атопичен дерматит
Източник: Reuters
Консумацията на кисело мляко през бременността намалява риска от атопични алергии при детето с около 13%, сметнаха изследователи, публикували труда си в сп.Pediatrics.
 
Атопичните алергии са тези алергии, при които наследственият фактор играе голяма роля за изявата им. От такъв характер са атопичният дерматит или екземата, алергичният ринит (сенната хрема) и алергична астма, въпреки че конкретно срещу нея пробиотиците не носят този ползотворен ефект.
 
Като пробиотици се възприемат някои полезни бактерии, които влизат в състава на чревната микрофлора. Тези живи микроорганизми допринасят за поддържането на баланса в локалния микробиом, подпомагат защитните сили срещу патогени и допълват имунната система.
 
Заключенията са получени в резултат на сериозен мета-анализ на 25 клинични изследвания на биологично активни добавки, съдържащи пробиотици, приемани от бъдещи майки и бебета до навършване на една година. Отчита се 12%-тен спад на случаите на атопична алергия при децата, чиито майки са приемали по време на бременността полезните бактерии. 14% по-ниски са показателите на същото заболяване при тези кърмачета, на които са им давали полезните пробиотици.
 
За разлика от повечето видове бактерии с този ефект обаче при Lactobacillus acidophilus се регистрират коренно противоположни резултати, тоест те повишават риска от атопична алергия. 
 
Според водещи експерти пробиотиците, приемани в кърмаческа възраст допринасят за правилното изграждане на имунната система и разграничаване на различните чужди агенти като полезни и вредни от нея.
 
Изследването определено буди дискусии относно ползите на пробиотиците за кърмачето и малкото дете и преразглеждане на концепцията за прием на храна като киселото мляко, което през последните десетилетия се отричаше като полезен продукт за бебетата.
 
 

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Ценител на мляко преди 7 години
В статията, автора трябва изрично да спомене, че става въпрос за истинско кисело мляко, а не за т.н. имитиращи продукти от сорта на Данон, На баба ти или на дедо ти, и още стотици измислени продукти в българската мрежа.