Кисело мляко срещу алергии и атопичен дерматит

Правилно се изгражда имунната система
Обновена: 1 окт 2013 15:18 | 1 окт 2013 15:18, Румяна Тасева
1
Кисело мляко срещу алергии и атопичен дерматит
Източник: Reuters
Консумацията на кисело мляко през бременността намалява риска от атопични алергии при детето с около 13%, сметнаха изследователи, публикували труда си в сп.Pediatrics.
 
Атопичните алергии са тези алергии, при които наследственият фактор играе голяма роля за изявата им. От такъв характер са атопичният дерматит или екземата, алергичният ринит (сенната хрема) и алергична астма, въпреки че конкретно срещу нея пробиотиците не носят този ползотворен ефект.
 
Като пробиотици се възприемат някои полезни бактерии, които влизат в състава на чревната микрофлора. Тези живи микроорганизми допринасят за поддържането на баланса в локалния микробиом, подпомагат защитните сили срещу патогени и допълват имунната система.
 
Заключенията са получени в резултат на сериозен мета-анализ на 25 клинични изследвания на биологично активни добавки, съдържащи пробиотици, приемани от бъдещи майки и бебета до навършване на една година. Отчита се 12%-тен спад на случаите на атопична алергия при децата, чиито майки са приемали по време на бременността полезните бактерии. 14% по-ниски са показателите на същото заболяване при тези кърмачета, на които са им давали полезните пробиотици.
 
За разлика от повечето видове бактерии с този ефект обаче при Lactobacillus acidophilus се регистрират коренно противоположни резултати, тоест те повишават риска от атопична алергия. 
 
Според водещи експерти пробиотиците, приемани в кърмаческа възраст допринасят за правилното изграждане на имунната система и разграничаване на различните чужди агенти като полезни и вредни от нея.
 
Изследването определено буди дискусии относно ползите на пробиотиците за кърмачето и малкото дете и преразглеждане на концепцията за прием на храна като киселото мляко, което през последните десетилетия се отричаше като полезен продукт за бебетата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Ценител на мляко преди 10 години
В статията, автора трябва изрично да спомене, че става въпрос за истинско кисело мляко, а не за т.н. имитиращи продукти от сорта на Данон, На баба ти или на дедо ти, и още стотици измислени продукти в българската мрежа.