Какви количества белтъчини трябва да приемаме?

И как да ги приемаме?
2 окт 2013 16:13,
0
Какви количества белтъчини трябва да приемаме?
Източник: Reuters

Белтъците, означавани с чуждицата „протеин”, са градивните частици на човешките тъкани,ензими и хормони. Всяка клетка се нуждае от белтъци, а за целия организъм е изчисленоптимален дневен прием – 0,36 г за всеки килограм телесна маса. Кога и как е необходимо този прием да се подсили?

 
След тежко физическо изтощение, прекарано дълго заболяване или в период на активна спортна дейност, протеиновите нужди на организма ескалират, макар и за кратко. Ако те не бъдат задоволени в някой от изброените случаи, възможно е да настъпи загуба на телесно тегло, мускулна маса и сила и дори понижаване на умствените способности.
 
При активно спортуващите за дълъг интервал от време дневният прием на белтъци може да се повиши от 0,64 до 0,91 г за кг телесна маса – от два до три пъти над нормата, докато при възстановяване след тежко заболяване препоръчителния прием е от 0,48 до 0,64 г за кг телесно тегло. И в двата случая организмът има висока потребност от белтъчини за мускулни поправки, растеж и развитие, но в първия, спортистите се нуждаят предимно от белтъци за мускулния си метаболизъм, докато укрепването на здравето зависи предимно от синтезата на подходящи ензимни комплекси и засилването на имунната система.
 
Белтъците са съставени от аминокиселини, които е най-добре да се набавят от пълноценни храни. Най-важнита аминокиселини се съдържат в: червено месо, пилешко, яйца, млечни продукти, соя и др. 
 
Непълноценните храни, при които липсват една или повече важни аминокиселини са бобовите растения, зърнените храни и ядките. Това означава, че всички пробелтъчни диети, основани на ядки и семена са фундаментално грешни и неефективни. Приемът на разнообразни непълноценни храни е възможен начин за набавяне на необходимите протеини, но изисква по-голямо количество храна, с което идват и повече
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: протеинибелтъчини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари