Органичното какао за здрави зъби

Това е най-полезната форма на какаото
3 окт 2013 17:57,
1
Органичното какао за здрави зъби
Източник: Reuters
Органичното какао е безспорно най-полезната форма на какао, която се предлага на пазара. Без захар, консерванти и допълнителни преработвателни процеси, органичното какао има своето място във всяка кухня, понеже е полезно и вкусно както за деца, така и за възрастни.
 
Обработката на продукта е проста: сурови какаови зърна, отгледани при адекватни условия, за да се класифицират като „органични”, биват подложени на студено пресоване, което ги превръща в тъмна и гъста паста, наричана „шоколадов ликьор”. 
 
Той бива студено пресован при температури под 40 °C, за да се отдели мазнинният компонент – какаовото масло. Остатъкът, наречен „какаови кристали”, бива смилан на прах и с това преработката му приключва – без синтетични вещества, без третиране с химически агенти, само със загряване, разделяне и смилане.
 
Полученото по този начин какао има най-високото съдържание на флавоноиди от всички видове какао, понеже е подложено на най-малка преработка. Липсата на добавена захар също повишава драстично здравословността на органичния продукт.
 
Флавоноидите принадлежат към група фитохимикали, наречени полифеноли. Чаят, виното и соята са добри източници на флавоноиди, но никой не е така вкусен, както какаото. Освен запазеният и горчив вкус, органичното какао се слави и с високите си концентрации на флавоноиди, които са с доказан облагородяващ ефект за сърдечносъдовата система.
 
Митът, че какаото разваля зъбите е отдавна разбит, но разкрива още един плюс за качествата на продукта. Органичното какао не само не разваля зъбите, а дори ги предпазва от деминерализация и кариеси, поради високото си съдържание на калций и фосфат.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари