Кои са най-големите грешки, които родителите допускат?

Разговор с Валентина Маринова
12 окт 2013 19:09,
2
Кои са най-големите грешки, които родителите допускат?
Reuters

Валентина Маринова е фамилен психотерапевт.

 - Г-жо Маринова, свикнали сме да считаме бащата за „глава на семейството“, но от гледна точка на психологията кой от родителите има по-голямо влияние за психичното здраве и емоционално равновесие на децата?

 - Най-определящо за психичното здраве на едно дете е не само майката като фигура или само бащата, а как те двамата си взаимодействат и помежду си и дали създават здравословна атмосфера в семейството. Защото, ако си представим една изключително всеотдайна майка, която живее в много силно деструктивни отношения с бащата на децата си, тя няма как да бъде пълноценна майка.

 Бащата, майката и детето са част от един триъгълник, в който всеки има своето място. В един от елементите на този триъгълник нещо да не е наред, няма как да се компенсира.

 Именно в този смисъл е важно да подчертаем, че няма значение кой от двамата родители е по-важен. Важното е взаимоотношенията им да спомогнат за здравословното израстване на детето.

 - Може ли да опишем здравословната среда, която е най-подходяща за израстването на детето в психологичен аспект?

 - За да расте едно дете, изначално най-важното е да има усещане за сигурност. За усещането за сигурност допринасят и двамата родители. Едно дете трябва да знае, че родителите му го обичат и приемат безусловно, че се радват на порастването му, че са отворени към емоциите му. Детето може да се смее, но и да плаче, и е важно родителите да приемат и двете отворено.

 Когато детето е прието, когато прави едно, но не бива прието, когато прави другото, у него се формира несигурност. Несигурността формира тревожност, на по-късна възраст - ниско самочувствие.

 Така че сигурността е изключително важна за едно семейство. Но ако си зададем въпроса как се формира сигурността у едно дете, то отговорът е, че предпоставките за това са в отношенията между двамата родители още преди да се роди детето. Те самите трябва да чувстват сигурност и яснота в отношенията си.

 Това не значи да нямат конфликти, нито значи да се обичат винаги като в началото на връзката си, да не се ядосват и да не си крещят и други подобни митове за брачните отношения. Сигурността в партньорските отношения означава най-вече всеки от двамата да може да си позволи да бъде автентичен. Именно това, което е изключително важно и за децата – да бъдат приемани като уникални личността и да не се страхуват да бъдат автентични.

 Културата на отношенията на партньорите преди да се роди детето спомага да се създаде средата, която да се формира тази степен на сигурност, за да може едно дете да порасне.

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
7
 
! Отговори
tatar преди 10 години
kak da si otkledame decata kak da pravim seks sıs zenata kak da se hranim kak da sofirame sto za hora se izvıdihme