Скумрия за здраво сърце и нервна система

Съдържанието на омега-3 мастни киселини я прави подходящ избор
15 окт 2013 15:35,
2
Скумрия за здраво сърце и нервна система
Reuters

Скумрията е морска риба със силен и дори сладнеещ вкус. Типична за океаните, тя се среща и в Черно море, където навлиза през Мраморно море за изхранване през топлите месеци и се завръща към Средиземно в края на есента.

Съдържанието на омега-3 мастни киселини в тази риба я прави подходящ избор за здравословна вечеря 1-2 пъти в седмицата. Омега-3 киселините помагат на организма за понижаване на кръвното налягане,триглицеридите и плътността на артериалните плаки. Макар да съдържа предимно ненаситени мастни киселини, рибата има и 9-10% наситени.

Скумрията е богата и на витамини, като В12 е най-изобилният им представител. Той е важен за нормалната функция на нервната система и помага в изграждането ДНК. Една обезкостена скумрия, съдържа средно 16,7 мкг витамин В12, което е над 680% от ОДП от 2,4 мгк или повече от 7 пъти над необходимото дневно количество. Според данни на Световната здравна организация, този свръхприем не може да навреди на човешкото здраве, понеже не се натрупва в организма. 

Съдържат се в по-малки количества и витамините В3, В6, А и С.

Минералите, намиращи се с ниски концентрации в скумрията са магнезий, фосфор, калий, желязо, цинк, мед, натрий, калций и манган. Селенът, обаче, е в най-значителни количества: около 45 мкг за една риба или над 80% от ОДП. Селенът подсилва имунната система и предпазва от артрит, астма, сърдечносъдови заболявания и някои видове рак. 

Този минерал стимулира функцията на всички типове бели кръвни клетки и укрепва лимфоцитната способност да унищожава чужди нашественици – бактерии и вируси.

Селенът работи и заедно с витамините Е, А и С катоантиоксидант.  

Друга важна особеност на селена е неговата функция да се свърза с токсини като кадмий, живак и олово и да ги извежда от тялото. Чрез подобна детоксикация на тъканите, минералът понижава вероятността от развитието на ракови заболявания, породени от тексичните тежки метали.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
0
 
! Отговори
yatsamngoi преди 10 години
...И за лош дъх, но не за да го лекува...