Протеиновите диети могат да увредят здравето

Когато продължат дълго
25 окт 2013 19:54,
3
Протеиновите диети могат да увредят здравето
Източник: Reuters

Богатите на белтъчини храни предлагат множество засищащи и полезни за здравето елементи, благоприятстват загубата на тегло и подсилват трупането на мускулна маса. 

Режим на хранене, ориентиран основно около белтъчините – протеинова диета, може да бъде изключително полезен за тялото и мускулния тонус, но мнозина се изкушават и поддържат сходен хранителен режим повече от 5-6 месеца, което може да срине общото здравословно състояние. 

Световната здравна организация препоръчва дневен режим, включващ 55% въглехидрати, 25% мазнини и 20% белтъчини. Изборът на разнообразни храни, вписващи се в това ежедневно изискване, гарантира набавянето на всички необходими хранителни вещества. 

Ако се набляга предимно върху белтъчините, приемът на въглехидрати и мазнини бива нарушен и завлича със себе си витамините и минералите, които са приети с храната - те вече са със затруднено усвояване. С течение на времето този дисбаланс предизвиква дефицит на минерали и витамини.

Вредата от продължителна високопротеинова диета се отразява и на самата храносмилателна система. Завишените количества белтъчини заемат с предимство мястото, отредено в стомашно-чревния тракт за фибрите от пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Фибрите, както разтворимите, така и неразтворимите, са значим елемент от хранителния режим и тяхното потискане от високите количества белтъчини или намаленият им прием – отново в полза на протеините, резултира в зачестяващи случаи на запек и дивертикулит.

 

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Ayshe Bayramalieva преди 10 години
gledam v pochivka.bg da rezerviram hotel.vai, 90% ot bg hoteli na Cherno more sa zaeti ?!?!?
1
0
 
0
 
! Отговори
Угоен преди 10 години
Диетата е само глад !