Какво помага при афти в устата?

Гаргара със солена вода
29 окт 2013 16:45, Мария Дуковска
9
Какво помага при афти в устата?
Снимка: Sxc.hu

Афтите в устата са резултат от възпалителен процес, които са болезнени и често пречат на човек да се храни нормално, да говори, да поддържа нормална устна хигиена.

Често те се появяват заради липса на важни хранителни вещества, стрес, неволно прехапване в устата, енергично миене на зъбите, по време на месечния цикъл, вирусни инфекции, болест на Крон, прием на някои медикаменти и други. Представляват болезнени кръгли или овални рани, които се образуват в устата, по- често от вътрешната страна на бузите.
 
Обикновено не са заразни и не бихте могли да ги предадете чрез целувка например. Как може да се предпазите от появата им? Нужно е да се храните с повече храни, богати на витамини и минерали, да намалите стреса, да имате добра устна хигиена и да посещавате редовно прегледи при вашия стоматолог. Всеки от вас поне веднъж в живота си е изпитвал дискомфорта от афти в устата, (най-често след люпене на слънчоглед или ядене на плодове). Добре е да знаете какво може да ви помогне в случай, че отново се появят.
 
Солена вода
 
Тя помага да се намали възпалителният процес в устата. Първите няколко изплаквания на устата със солена вода няма да са приятно усещане, но тя бързо ще намали инфекцията и болките.
 
Листа от тулси
 
Листата на това растение има невероятни лечебни свойства. Направете си отвара от листата на тулси и изплаквайте устата си с нея по няколко пъти на ден.
 
Мед
 
Медът е естествен овлажнител, помага за задържане на влагата и предотвратява обезводняването. Действа успокояващо и има антимикробно действие, осигуряващо бързо лечение на язвите в устата. Хапвайте по една лъжица мед няколко пъти на ден или намажете засегнатите участъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
iron преди 10 години
разтвор на калиев перманганат
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сфирки,на промосия
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пчелен мед+сода бикрбонат,за няколко дни
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На мене ми помага сода бикарбонат
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и отиването на зъболекар помага!
2
1
 
3
 
! Отговори
пацо преди 10 години
Kрем''Юнак''
1
2
 
1
 
! Отговори
! преди 10 години
Мараславин.