С какво са полезни тиквените семки?

Изобилстват от витамини и минерали
Обновена: 30 окт 2013 16:07 | 30 окт 2013 16:06,
5
С какво са полезни тиквените семки?
Източник: Reuters

Тиквените семки са популярни със своя впечатляващ арсенал от хранителни компоненти. Спрямо Ориентировъчния дневен прием (ОДП) на Световната здравна организация, 32 г печени, белени тиквени семки съдържат: манган – 73,5% от ОДП; триптофан – 53,1% от ОДП; магнезий - 47,7% от ОДП; фосфор – 39,7% от ОДП; мед – 21,5% от ОДП; белтъчини – 19,5% от ОДП; цинк– 16,8% от ОДП; желязо – 15,7% от ОДП;калории - 10% от ОДП или около 180 ккал.

Повечето есенни храни са типично богати на антиоксиданти, но дори сред тях тиквените семки изпъкват със своето разнообразие от форми на витамин Е – алфа-, гама- и делтатокоферол, алфа- и гаматокомоноенол. 

Освен тях са налични и минерални антиоксиданти като цинк и манган. Фенолните антиоксиданти хидроксибензоева, кафеена, синапинова, ванилова и сирингова киселини са обилно представени във всяка семка, а лигнаните пиноресинол и ларициресинол са мощни антиоксидантни фитонутриенти.

Оксидативният стрес е известен като ускорител на метастазирането – прорастването на ракови тъкани отвъд даден орган или система. Антиокседантният десант, извършван от всяка семка, може да бъде само от полза на организма, понеже повишава защитата срещу развитие на ракови заболявания.

Целия материал може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 2 Като се има впредвид, че тиквените семки се изливат непрекъснато в червено - атакисткият ти пърдялник, смело мога да твърдя, че младееш за възрастта си ;). Може би си на 45, но изглеждаш на 18 ;). Затова си и толкова уважаван от тиквеното семе ;))
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ммм дааа, ммм...Тиквените семки...В момента те са вредни...Мъчат се да окупират България и да върнат на власт Главната Тиква...Мммм дааа, ммм...
1
6
 
0
 
! Отговори
Мими преди 10 години
Ами мисля 4е спират кусопад ама не сам савсем сигурна