Здравната стратегия до 2020 г. предвижда ръст на разходите

Готви се демонополизация на НЗОК
Обновена: 31 окт 2013 13:16 | 31 окт 2013 13:16,
7
Здравната стратегия до 2020 г. предвижда ръст на разходите
Снимка: Булфото

Подобряване на здравето на населението до средните за Европа стойности, увеличаване на продължителността на живота на българите с две години, намаляване на детската смъртност с 30%, намаляване на неравенствата с 30%, повишаване на икономическото и социалното благополучие на гражданите.

Това са част от целите, заложени в Националната здравна стратегия 2014-2020, публикувана във финалния си вариант на сайта на Министерството на здравеопазването.

Изброените приоритети са: профилактиката с акцент върху хроничните заболявания, реформата в спешната помощ, промени в системите на финансов контрол, създаване на интегрирана информационна система, гарантиране на надеждна система на здравно осигуряване, детското здравеопазване, кадровата политика към медицинските специалисти и подкрепа на научната дейност и иновациите.

За тяхното постигане от министерството е набелязало множество мерки. Сред тях са: нарастване на публичните разходи за здравеопазване като процент от БВП (до около 4,8%), увеличаване на функциите на семейните лекари и професионалистите по здравни грижи, преминаване от клинични пътеки към диагностично-свързани групи (ДСГ), изплащане на здравни вноски в пълния им размер от страна на държавата.

Здравната система трябва да се преориентира от болничната към доболничната медицинска помощ, пише още в документа. Заложена е и промяна в системата на направленията, за да се избегне тяхното лимитиране, увеличаване на броя на дейностите, които личните лекари трябва да правят и цените на тези дейности, улесняване на специализациите по обща медицина и периодична акредитация на общопрактикуващите лекари.

По отношение на промените при здравното осигуряване са планирани мерки като демонополизация на НЗОК, въвеждане на публично-частното партньорство в сектора, приемането на много високи критерии за частните фондове и създаването на гаранционен фонд. Предвижда се и ревизия на пакета от услуги, заплащан от касата и засилване на обществения контрол при изразходването на публичните средства.

Реформата в болничната помощ предвижда преразглеждане на методиката, определяща здравната карта. Залага се повишаване на критериите за нивата на компетентност на лечебните заведения, откриване на отделения за продължително лечение и рехабилитация, както и дневни стационари. Споменава се за приватизация на болничната дейност, особено на места с недостиг на кадри и ресурси, и създаването на рейтингова система за болничните отделения в страната.

Записано е и повишаване на заплащането на медиците до средните за Европа нива. Ще се увеличат местата за учащи за професионалисти по здравни грижи и ориентиране към университетското лекарско образование спрямо липсата на кадри. Предвижда се и либерализация на режима за започване на специализация, а също така и създаване на единен регистър на кадрите.

Още финансови новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: НЗОКздравеопаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
бай Боко преди 10 години
навсякъде краде шефа в пловдевския УМБАЛ СВ георги обаче са двама и са известни като братя Галеви от Пловдив. Всеки ден се нарязват на машината документи. Има ли контрол?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Блажени са вярващите.
5
1
 
3
 
! Отговори
Г преди 10 години
Непонятно - хората намаляват, разходите се увеличават ???
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия неща драги са подготвени от 15 години - въпроса е досега кому беше удобно да ги стопира ?
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много хубави пожелания са написали....нито едно от тях обаче може да се изпълни реално - най-вече "повишаване на заплащането на медиците до средните за Европа нива". Как точно ще увеличат заплатите на средно 5000 евро колкото е средното за европа?
2
3
 
3
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Думи, стратегии, планове, петилетки на това *** са богове, остана на мястото на "Моята молитва" да сложите "Тезисите на априлския пленум" и всичко е ОК. Програмата на Ореха "ЩЕ,ЩЕ ама НАДАЛИ" върви с пълна сила по медии и площади, колко ли милярда заеми ще му стигнат???
1
2
 
3
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
А така и всичко това безплатно, включая и образование, и детски градини ще ви построим и деца ще ви направим, и ще потекат "пълноводни реки от материални блага" та чак ще ни издавите и след това и мост ще ни построите ама чак след това!!!!! Ще има светлина в тунела ама не сега, че това е насрещния влак, нейде в обозримото бъдеще!!!!!!