Двучасова операция раздели сиамски близнаци в "Пирогов"

От 10-дневния Веско е отстранен неговият неразвит, мъртъв близнак
1 ное 2013 08:26,
26
Двучасова операция раздели сиамски близнаци в "Пирогов"
Родителите на Веско не се поинтересували за него след раждането му. Снимка: архив, Булфото

Лекари от „Пирогов" спасиха новородено чрез уникална операция. Бебето е част от двойка сиамски близнаци, съобщава Нова телевизия. 

10-дневното момченце вече се възстановява успешно след тежката операция, при която от него е бил отстранен неговият неразвит, мъртъв сиамски близнак.

С подобна патология лекарите у нас са се сблъскали за първи път преди около 20 години.

"В България тя е изключително рядка. Става въпрос за така наречените сдвоени близнаци, по-популярни като сиамски близнаци. Тогава децата, които са разделени – две момчета – сега са здрави, нормалнорастящи деца", коментира пред Нова тв д-р Цветко Георгиев от Отделението по хирургия на новороденото.

Сегашната операция по разделянето на близнаците е продължила 2 часа. В настоящата ситуация обаче мъртвият плод е можел да убие здравия и затова се е наложила спешната намеса на лекарите.

"Всичко е наред. Близнаците бяха съединени с черния си дроб, който беше разделен и сега черният дроб на това дете функционира съвсем нормално", обясни още д-р Георгиев.

Бебето е готово за изписване, но до момента родителите му почти не са се появявали.

"Родителите не са тук, имахме бегла връзка с тях. Надявам се те да проявят и повече интерес към детето си и да го потърсят", изрази надеждата си той.

А дотогава малкият Веско ще трябва да остане под вещите грижи на лекарите в "Пирогов".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Димитър Атанасов - К преди 10 години
Колко много *** с промити манерки! Въобще и не вдяват, че им отвличат вниманието с новини за ***, ако въобще в тази новина ги има. Ало, абдалите, проветрете си главите, че много се е замирисало на гьобелсова пропаганда! Въобще не се усещате за фишека в задниците си.
25
0
 
2
 
! Отговори
ivan00000 преди 10 години
До АнонименТи от къде я познаваш тази ***, да не ти е роднина?
24
0
 
13
 
! Отговори
DR.ATTILLA HUK преди 10 години
..DA SE MOLIM ZA DOBROTO NA TOVA DETE I DA BLAGODARIM NA MED.EKIPA ZA PROFESIONALISMA!
23
0
 
45
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
Лекарите в Пирогов са велики! Не ги карайте да стачкуват! И оправете тротоара пред входа на болницата - все едно, че е взривено минно поле. Иначе отсреща се събират пари за паркиране.
22
4
 
21
 
! Отговори
!!! преди 10 години
Това ли е най- важното бе, хора, какви са родителите? Ми каквито и да са, правят това, което са решили.Важно е, че у нас могат и се правят подобни операции, за което лично аз предпочитам да изкажа похвала към екипа, направил операцията, а не да клюкосвам по напълно безсмислени националистични теми.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
koito ostavq dete trqbva da my plasha izdragka do 18 godini i tezi pari da sa za domovete.Kato ne iskash deca nqma da ragdash-tova na sa kykli
20
6
 
7
 
! Отговори
eleganten преди 10 години
Търново е пълно с помаци и ***, най-хубавата част асенева махала е *** махала.Много е изостанал и схлупен град, на случайно българите са го изоставили на ***.
19
0
 
54
 
! Отговори
naduhin преди 10 години
И какви ще са последствията за т. нар. родители на детето?!? Най-вероятно никакв! А детето как се чувства и как ще се чувства след това? А има хора, които с години се борят просто да чуят думите "Ще имате бебе!"А тези безотговорни същества са го зарязали..... Нямам повече думи - а дори не можеш току-така да осиновиш дете...Поклон за лекарите - най-великите - Пирогов! Но нашата "държава" иска да съсипе и него...
18
1
 
19
 
! Отговори
8 преди 10 години
Странно, уж всички не искаме да плащаме за *** и друга ***, а не чух никого от подскачащите срещу правителството да има такива искания. Напротив дори са много толерантни. Истината според мен е, че което и правителство да е, премахнат ли се помощите и дотациите за ***, всичко ще е наред и ще си отдъхнем.
17
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мъчно да ти стане чак.Почти сигурно е, че са ***. Иначе щяха да са посещавали женска консултация и да знаят какъв е плодът. И 99% сигурно нямаше да го зарежат.Но в крайна сметка има ли значение. Поредното нещастно дете, което вероятно ще расте по институции...:(
16
18
 
3
 
! Отговори
-10 преди 10 години
Абсолютно съм съгласна, трябва и да работят, защото в затвора пак ние ги храним----Така като те гледам ти не си се разработила много! кой затвор ще си избереш?
15
34
 
3
 
! Отговори
-10 преди 10 години
Да наречеш *** -българин, да му дадеш правата от българите а задълженията му да ги пехвърлиш на българския народ ? ------Откъде-накъде ще наричаш софиянци българи, или пловдивчани, или бургазлии. Българи са само търновлии. Веднага нов закон - всяка друга *** освен търновлии да им се отнеме българското поданство!!! Ай сиктир!
14
0
 
11
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Между другото "онбашията" съжалявам , че теб не са те продали на педофилите нещастните ти родители.
13
0
 
49
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Браво на тези лекари , поклон !
12
2
 
25
 
! Отговори
a преди 10 години
100% са *** родителите...
11
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-важно е да обърнем внимание на това, че финансирането на такива болници у нас постоянно е под въпрос! А само в тях може да се извършват такива операции.
10
2
 
52
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
Какво е това българско държавническо малоумие? Да наречеш *** -българин, да му дадеш правата от българите а задълженията му да ги пехвърлиш на българския народ ? До кога този *** народ ще влачи върху костеливия си гръб и с измъчената си душа тази варварска престъпна държавна политика ?БЪЛГАРИЯ СЕ НУЖДАЕ СПЕШНО ОТ НОВИ ЗАКОНИ! - Закони измислени от родолюбци а не от сребролюбци. Смяна на цялата съдебна система
9
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОЗНАВАХ ЕДНА ***, КОЯТО КАТО НАБЛИЖИ ЗИМАТА ОСТАВЯШЕ МАЛКИТЕ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ В БОЛНИЦАТА, А ПРЕЗ ПРОЛЕТТА СИ ГИ ПРИБИРАШЕ. НИ ЛУК ЯЛ, НИ ЛУК МИРИСАЛ!!!!!
8
0
 
34
 
! Отговори
една преди 10 години
До tih velikan 681Абсолютно съм съгласна, трябва и да работят, защото в затвора пак ние ги храним. Даже ще им е добре - на топло, храна, лекарска помощ. То там са си на курорт.
7
42
 
2
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
като не го искат родителите му, продайте го на педофилите, аман от хуманисти и толерасти