Обонянието установява Алцхаймер

Или как фъстъченото масло тества мозъка
Обновена: 5 ное 2013 14:50 | 5 ное 2013 14:47, Румяна Тасева
0
Обонянието установява Алцхаймер
Източник: Reuters

С лъжица фъстъчено масло изследователи откриват наличието на ранни симптоми на болест на Алцхаймер, се твърди в публикация на сп. Journal of the Neurological Sciences. Тестът се основава на характерна особеност на болестта да се разпространява асиметрично в мозъка.

В първия стадий на заболяването се засяга обонянието, като по-често се отбелязва дегенерация на лявата половина на кората на обонянието в главния мозък. Ето защо водещият автор Дженифър Стампс предполага, че при хората в ранен етап на Алцхаймер може да се установи влошено обоняние от страна на лявата ноздра. 

За целта на изследването си Стампс избира фъстъчено масло, заради неговия специфичен аромат и ниска цена на американския пазар. В изследването й участие взимат общо 68 души, като 18 от тях са с потвърдена диагноза за ранен стадий на Алцхаймер, 24 - с влошени когнитивни способности и още 26, които представляват контролната група и са здрави. Никой от доброволците в опита няма представа за същността на теста. 

При експеримента всеки от участниците е трябвало за затвори уста, очи и едната си ноздра. Към откритата е била поднасяна лъжичка фъстъчено масло, поставено на 30-сантиметрова линия. Изследователят доближавал фъстъченото масло до лицето на доброволеца до момента, в който той сигнализирал, че усеща аромата му, като съответното разстояние се записвало за целите на проучването. След минута и половина опитът се повтарял, но с другата ноздра.

При всички пациенти с ранен стадий на Алцхаймер учените намират разлики в това разстояние. Средно 10 сантиметра по-близо до лицето е било поставяно маслото при лявата ноздра, в сравнение с дясната. При останалите доброволци подобна асиметрия в усещанията не е била установена. 

Екипът на Стампс продължава изследванията си с цел да установи дали с помощта на обонянието може не само да се потвърди диагноза за болест на Алцхаймер, но и тя да се предвиди. При част от доброволците с понижени когнитивни способности изследователите също откриват несимитричност в обонянието.

 

Повече интересна информация за здрав ум може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари