Какво е общото между марихуаната и акупунктурата?

Използват се от хилядолетия като лечебни средства
11 ное 2013 22:21,
3
Какво е общото между марихуаната и акупунктурата?
Източник: Reuters

Акупунктурата и канабисът се използват от хилядолетия като лечебни средства, но китайски учени за пръв път свързват тяхното действие.

Акупунктурата, наричана още иглотерапия, е техника за поставяне и манипулиране с игли по акупунктурните точки  – анатомични локации върху тялото, които влияят върху функцията на определени органи и системи. Този метод е официално одобрен за практикуване от Световната здравна организация като ефикасна алтернативна медицина.

Изследването на учените от шанхайския Jiao Tong University акцентира върху съвременната електроакупунктура – разновидност на популярния метод, в която по иглите се пускат леки електрични импулси. С този метод се постига много по-бърза аналгезия – облекчаване на усещането за болка, без загуба на съзнание. Стандартната акупунктура постига сходен, макар и по-слаб ефект. И при двата метода, обезболяващият ефект се държи на освобождаването на естествени за тялото болкоуспокоителни – канабиноидите.

Канабиноидите са група съединения, които се намират както в растителни организми като Cannabis indica, така и при гръбначни животни като човека. В растенията, канабиноидите служат за защита от насекоми вредители, докато при бозайниците тези съединения облекчават усещането за болка.

Активацията на канабиноидните CB1 рецептори понижава кръвното налягане, облекчава болката, подсилва дълготрайната памет, повишава апетита и усилва имунната функция.

Известно е за науката, че акупунктурата освобождава болкоуспокоителни вещества в организма, но досега това бе известно само за допамина. Функционално обособена част от мозъка, наречена стриатум, съдържа отделящи допамин клетки и тяхната активност се засилва при иглотерапия.

Заедно с допамина се отделят и канабиноиди, разкриват китайците. За тези съединения се приема, че имат в пъти по-силно обезболяващо действие от допамина.

Световната здравна организация (СЗО) е приела иглотерапията от десетилетия и тя се препоръчва за над 40 различни заболявания, като средство за понижаване на болката и подобряване на качеството на живот. След като китайските учени доказват, как в основата на тези облагородяващи ефекти стоят канабиноидите, те застават зад тезата, че Световната здравна организация трябва да подкрепи и медицинската марихуана като средство за лечение, както подкрепя и доказано ефективната иглотерапия.

 

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
еми пий химиите на фармацевтичната индустрия и се чуди как едно лекуваш и две други се разболяват.предполагам не си стъпвал да видиш как действа акупунктурата, но коментирашхайде пробвай и тогава говори
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами същото като и***ането и татуировката