Тоталната демонополизация на Касата ще доведе до срив на здравноосигурителната система

Разговор с Д-р Мими Виткова пред Puls.bg
11 ное 2013 14:26,
8
Тоталната демонополизация на Касата ще доведе до срив на здравноосигурителната система
Източник: Bulgaria On Air

Д-р Мими Виткова е завършила медицина във ВМИ – София, със специалност Ревмокардиология. От 2002 г. е изпълнителен директор на доброволния здравноосигурителен фонд "Доверие" и председател на Асоциацията на доброволните фондове за здравно осигуряване.

- Д-р Виткова, от Българския лекарски съюз направиха предложение процентът на здравните вноски да се вдигне от 8 на 9 %. Какво е Вашето мнение по този въпрос?

- Здравната вноска сама по себе си не е достатъчна. Ние на практика имаме най-несолидарната здравна система в Европа. Като процент от БВП България отделя толкова, колкото е средноевропейското ниво. 

Но ние произвеждаме малък брутен продукт. Осем процента от 20 и осем процента от 2000 еразлична сума на глава от населението. Така че докато е малка икономиката ни, съвсем естествено ще имаме дефицит на средства. Не може да направим от малкия брутен продукт 20 процента за здравеопазване, защото няма да има за нищо друго.

В същото време вътре в разходите за здравеопазване е голямата несолидарност. В европейските държави процента на лично участие на гражданина, когато боледува, консумира медицинска помощ, от глобалните разходи за здравеопазване е под 20 %. Нашето лично участие е 50 %. Ние финансираме системата, но наказваме този, който боледува.

Съвсем логично е, ако държим да бъдем солидарно общество, да помогнем на боледуващите – да увеличим публичните средства и да кажем с какво ще облекчим личните разходи. Това е възможно да стане по много начини, дори няма нужда да се качва вноската за здравеопазване. Необходимо е държавата да разгледа своето участие в този иначе солидарен модел.

Държавата е написала, че тя поема разходите за здравеопазване на 2/3 от населението. Но като сума тя внася 1/3 от необходимото. Всички държавни служители тя осигурява на минимален осигурителен праг, всички деца осигурява на половината от минималния осигурителен доход.

Тя трябва да се освободи от някои категории, които сега осигурява изцяло, за да може да поеме категорията на социално слабите, и да участва наравно. Няма никакъв проблем, ако държавата реши да финансира работещи в системата на отбраната, на МВР и на всички, които имат доста прилични доходи, тъй като гражданинът, който работи за минимална работна заплата, плаща своя дял.

Но съдията, работещият в системата на МВР и другите държавни служители не плащат или държавата плаща за тях върху минимален праг. Тези диспропорции трябва да бъдат отстранени, за да направим по-солидарен модел на здравеопазване.

Не бих искала да бъда разбрана криво, че атаката ми е към категориите, които държавата осигурява. Моят апел е държавата да намери своето солидарно място в тази система.

 

Цялото интервю може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
lekar преди 10 години
gospojata ne stava za nishto,..ministar ot provalenia kabinet na videnov,...***..tia li shte ni dava akal..a....dargavata ni e bedna ..s tolkova pari tolkova zdrave...moi poznat v USA plati za normalno ragdane na gena si tam 7000$,.a tia e s zastrahovka zdravna...edin skener tam e 10000 $ ,..takava niama nishto bezplatno,v germania imat po 500 E na meses danak za zdrave,...sled 10 godini kato iz4esnat po mladite kolegi shte gledame seir ,niama da ima koi da deguri v po malkite bolnisi
6
1
 
0
 
! Отговори
sole преди 10 години
ami da kradat po-malko ili totalna promiana na vsichki gore
5
1
 
0
 
! Отговори
Cirov преди 10 години
smeshno. kadeto ima mnogo zdravni kasi, farmaindustriata e nai-pechelivshia otrasal na ikonomikata, i horata jiveyat masovo do 100 godini.
4
1
 
0
 
! Отговори
Помним преди 10 години
Защо във визитката на тази г-жа не посочват, че беше здравен министър при Виденов и че тогава искаше забрана на частната практика на лекарите, а сега е първи радетел за частното здравеопазване. Боже, прибери си вересиите!
3
2
 
1
 
! Отговори
Ал преди 10 години
Какво може да се очаква от бивш министър на здравеопазването в кабинета "Виденов".
2
1
 
4
 
! Отговори
Никой преди 10 години
Колко ви платиха, за да изкарате тази помия?
1
1
 
5
 
! Отговори
експерт преди 10 години
Това не е вярно. Тоталната демонополизация на НЗОК е единственият начин да се оправи здравната система.