Физическата активност натоварва повече жените

Защо това е така?
12 ное 2013 17:05,
1
Физическата активност натоварва повече жените
Източник: Reuters

Диафрагмата при жените трябва да работи по-усилено, в сравнение с тази на мъжете. Вследствие на това за представителките на нежния пол е по-обичайно да се задъхват след извършване на физическа активност, откриха учени от Канада. 

В своето проучване, публикувано в сп. Experimental Physiology, те изследват активността на диафрагмата – мускулът, който отговаря за функцията на белия дроб. Анализите установяват, че мускулът трябва да работи повече при жените, за да компенсира по-малкия размер на дихателния орган.

Изследователите обясняват, че дори и в случаите, когато ръстът на мъж и жена е сравнително еднакъв, белите дробове при жените винаги са по-малки, а дихателите пътища – по-тесни. 

Задухът може да се появи непосредствено след физически упражнения, но може да бъде и симптом на заболяване, като бронхит. 

В проучването участие взимат 25 мъже и 25 жени, на възраст между 20 и 40 години, които карат велосипед. Учените водят записки колко бързо и „дълбоко“ се задъхват участниците на различните нива на от упражнението. 

Взети са предвид и „задвижването“ процеса на дишане – електрическите сигнали, изпратени до диафрагмата, за да контролират самото дишане. 

Учените заявяват, че предстоят изследвания за установяване връзката между затлъстяването и задуха.

 

Повече здравна информация четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задъхвала се повече? Ясно от какво ;)