Какво съдържа купената от магазина майонеза?

Смес от захар и мазнини
12 ное 2013 14:55,
4
Какво съдържа купената от магазина майонеза?
Източник: Reuters

Комерсиалната майонеза най-често се приготвя от нездравословни мазнини и предлага ниска питателност. Видовете майонеза рекламиращи се като „нискомазнинни” или „нискокалорични” също имат силно негативно влияние върху здравето. Най-сигурното решение е да се приготви домашна майонеза, в която не се слагат консерванти, захар и мазнини от съмнителни източници.

Купешката майонеза се приготвя предимно съссоева, царевична или друга зеленчукова мазнина. Зеленчуковите мазнини са наситени наомега-6 мастни киселини, които по принцип са полезни за човешкото тяло и са незаменими – не се синтезират в човешкия организъм и трябва да се набавят чрез храната. Проблемът е, че съвременната диета предлага огромни количества омега-6 и твърде малки количества омега-3 мастни киселини.

Този нездравословен дисбаланс на мастните киселини увеличава драстично риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2,остеопороза, възпалителни и автоимунни заболявания като ревматоидния артрит, както и някои видове рак.

Дори ако някоя марка майонеза се рекламира като съдържаща зехтин, той е само малка част от мазнинното съдържание. Остатъкът винаги се запълва от соеви и други растителни мазнини, наситени най-вече с омега-6 мастни киселини. 

 

Целия материал може да намерите на Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече не остана храна, която да не е наблъскана с консерванти, химикали и всевъзможни ***. Важното е да се произведе с минимум средства и с максимум срок на трайност, съответно с максимално възможна печалба за производителя. Пък че народа става все по-болен от ядене на ***, на кого му пука.... Печалбата е на първо място!
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много ми е зор се едно
2
1
 
14
 
! Отговори
Потребител преди 10 години
Текстът трябва да бъде:"ХЕИ предупреждава:Продуктът Х, производство на фирма У, предлаган в търговска верига Z, е вреден за вас.Моля,не го купувайте.Същият ще бъде иззет и унищожен от санитарните органи"! Всяка друга информация е ненужен,смешен и жалък кьорфишек, вероятно тенденциозно пускан от платени от конкуренцията журналисти. Омръзна ми от подобни глупости! Какво целят? Сигурно демонстрация на гражданска съвест.Какво постигат? Общо взето губят времето на хората и предизвикват досада!
1
2
 
9
 
! Отговори
anonim преди 10 години
bravo....niakoi da napishe istinata!!!