Телевизия и толерантност – каква е връзката при децата?

Влиянието е негативно, но как…
30 ное 2013 12:21,
0
Телевизия и толерантност – каква е връзката при децата?
Източник: Reuters

Прекаленото гледане на телевизия може да притъпи способността на децата да разбират и приемат останалите според ново проучване. 

Т. нар. „теория на ума“ е нещо, което децата обикновено развиват в предучилищна възраст. Това е способност да разграничават психологичните състояния на останалите като желания, преструване, както и разбирането, че те може да имат съвсем различен поглед върху света. 

Експертите по детско развитие обясняват, че тази способност е критична за социалното развитие и без нея би било трудно за детето да разбере морала и да разпознае измамата. То може да започне да приема единствено и само собствените си предпочитания и да не приема тези на останалите. 

Как може телевизията да повлияе на това развитие? За да намерят отговорите на този въпрос, изследователите от Щатския университет в Охайо изучават връзката между гледането на телевизия и способността на децата в предучилищна възраст да разбират психичните състояния у околните.

Изследователският екип интервюира родителите на 107 деца на възраст между 3 и 6 години относно часовете, които децата прекарват при включен телевизор, независимо от това дали някой гледа или не, както през седмицата, така и през почивните дни. От проучването става ясно, че 20% от децата имат в стаите си телевизор. 

На децата са зададени различни задачи, които те трябва да изпълнят. При една от тях им се показва снимка на жена, назована госпожа Джоунс. Изследователите казват на децата, че е време за закуска и междувременно информират за "предпочитанието" на г-жа Джоунс за вида закуска, като то обикновено е обратно на избора на децата между моркови и бисквити. 

На следващ етап учените питат децата каква закуска би предпочела г-жа Джоунс, за да разберат дали те могат да разграничат различните от техните желания. Анализът на резултатите сочи, че децата, които прекарват повече време пред телевизора, се затрудняват да определят тези състояния. По-лесно е за децата да се научат на тези умения при разговор очи и очи, отколкото когато гледат телевизия.

Оказва се, че тази способност може да се притъпи и когато родителите гледат мълчаливо телевизия заедно с детето, в сравнение със случаите, когато същевременно коментират видяното на екрана. Коментирането на видяното по телевизията оказва полза върху развитието на детето, тъй като до известна степен се обясняват реакциите на лицата от екрана и детето успява да разбере техните психически състояния.

 

Още интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари