Яйцата – важна храна за спортуващи

Разумното количество за седмица според експертите е 4 яйца
Обновена: 8 дек 2013 20:39 | 8 дек 2013 20:39,
0
Яйцата – важна храна за спортуващи
Източник: Reuters

Според препоръките на Световната здравна организация не е разумно да се консумират повече от 4 яйца седмично. За спортисти и фитнес фенове яйцата носят редица ползи, но са съзнателно избягвани, поради ефекта им да повишават кръвния холестерол - предизвикващ атеросклероза и хипертония. 

Това може да се избегне, като се консумира само яйчния белтък – лишени от жълтък, яйцата не са така наситени на холестерол и могат да се приемат в по-големи количества.

Най-важната съставка на яйцето за бегачи и лекоатлети и спортно активни хора, над 50 години, са неговите белтъчини. Те помагат на тялото за изграждане и поддръжка на нови мускулни влакна след натоварване. 

Едно цяло яйце предлага 6 г белтъчини, а само белтъкът съдържа около 3,5 г от тях. Макар Ориентировъчният дневен прием на (ОДП) белтъчини за мъжа да е 56 г, а за жените 46 г, изследване от 2007 г. от световното издание Journal of the International Society of Sports Nutrition заключва, че активно спортуващите имат нужда от 1,28 до 1,82 г белтъчини допълнително всеки ден, за всеки 1 кг телесна маса. 

По-нисък протеинов прием от този чувствително понижава ефективността от редовните тренировки. Това означава, че 70-80 кг редовно трениращ човек има нужда от 106 до 150 г белтъчини дневно.

Останалата част от материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари